25.3.12

TORTOSA, SENSE RUMB NI PROJECTE DE CIUTAT




Tortosa, amb 36.000 habitants i sent la capital ebrenca, no té encara redactat ni pactat un Pla Estartègic de Ciutat; de fet, mai l'ha tingut. Un dels punts que sempre hem estat d'acord amb l'alcalde Bel ha estat la necessitat de crear i consensuar este Pla on s'haurien de definir les línies estratègiques de cap on volem portar la ciutat. Sense planificació no hi ha futur, o més ben dit, el futur que hi ha està marcat d'incerteses en tots els sentits, sobretot l'econòmic i de retruc, el social.

Si avui dia un emprenedor vol muntar un restaurant al call jueu de Remolins, té garanties que la ciutat apostarà per aquella zona? Tenim clar que cal potenciar la imatge de la ciutat a nivell comercial en el conjunt del país, com ho fem? Sabem quins plans urbanístics volem desenvolupar de manera prioritària o deixarem fer i arribarem com la situació actual amb una població amb més de 3000 habitatges en ruïnes i desocupats? Apostem pel comerç de proximitat o només per les grans superfícies? Tenim pla de mobilitat o augmentem les zones blaves perquè si sense cap criteri? La participació ciutadana, amb les entitats i agents econòmics i socials, existeix o és basa simplement en trucades -quan es vol i amb qui es vol- des de l'alcaldia? I així podríem seguir en un seguit d'exemples que ens portarien a la conclusió que no tenim cap pla de futur, consensuat entre tots, i que les decisions – més o menys improvisades- les prenen només uns quants.

Urbanísticament, la ciutat és un desgavell i del tot insostenible, ja no des del punt de vista ambiental (que també) sinó sobretot en l’àmbit econòmic. Tenim barris i carrers sencers on no hi viu ningú o gairebé ningú però que generen despeses de manteniment, enllumenat, seguretat, neteja, entre altres i sobretot, una mala imatge que afecta tota la ciutat, especialment el turisme i el comerç. Hem apostat per fer una macro pavelló firal o, en estos moments es planteja una macro piscina olímpica, tenim clar que estes són les nostres prioritats? I cal que siguen macro projectes o els hem de redimensionar i apostar per altres elements? Hem de fer, tots, autocrítica.

Recentment, en un programa d’Àgora a TV3 hi havia un debat entre personalitats europees i africanes, on va sortir a la llum la reflexió que si un país té molt de capital agrícola, natural o mineral però no en té d’humà que sàpiga aprofitar-lo, no li serveix de res. Esta mateixa reflexió l’hem de fer els tortosins, i especialment l’Ajuntament, on tots (no només el Govern d’un partit) hem de saber arribar a acords, de futur i més enllà de les eleccions a 4 anys vista. Unes idees que s’han de consensuar també amb els agents econòmics i socials (patronal i sindicats) a banda del liderat que podria exercir la Universitat (em consta que estan disposats a fer-ho) com a motor del coneixement i progrés de la nostra societat. Algú pensarà que és una utopia, l'excusa de sempre, però només cal recordar que moltes ciutats similars a Tortosa ja fa anys que estan aplicant el segon o tercer pla estratègic.

Des de l’oposició continuarem reclamant que s'inicien els treballs d'este pla de manera urgent, i més ara en temps de crisi ja que és el moment que ens posem a decidir què prioritzem i què volem fer com a ciutat quan s'iniciï la recuperació econòmica. Per això vam presentar una moció en este sentit el passat ple, rebutjada per CiU, que porta ja 5 anys al poder i 9 reclamant este document. Estic segur que al final ho aconseguirem i Tortosa se’n sortirà més enllà de l’actitud de l'actual Govern perquè en un món tant globalitzat com l’actual és del tot necessari. No s'hi val a badar més.