10.6.12

UN FUTUR DE VERITAT PER REMOLINS I TORTOSA


Enguany Tortosa ha presidit la Red de Juderías de España, una entitat que aglutina les ciutats espanyoles amb un passat jueu important, i que tenen com objectiu crear un producte turístic de qualitat a partir dels barris medievals on visqueren membres d'una de les cultures més influents del món,encara avui dia.

La presidència d'esta entitat ha estat ostentada per Tortosa en dos ocasions, una per Joan Sabaté i l'altra per Ferran Bel. Ambdós ocasions han servit per anunciar a bombo i plateret que Tortosa té un gran patrimoni sefardita i que cal aprofitar-lo per al desenvolupament econòmic i cultural de la ciutat. Tots els indicadors i experts econòmics ens recorden que el turisme és un dels sectors a desenvolupar per Tortosa i l'Ebre. 
De fet, és cert que Tortosa és rica en passat jueu fruit de l'existència del call vell i nou a Remolins, amb els seus carrerons característics; de la famosa làpida trilingüe escrita en grec, llatí i hebreu; del portal dels Jueus a la muralla medieval o d'esdeveniments importants com la també famosa Disputa de Tortosa que enfrontà jueus i cristians en la recerca de la veritat religiosa. 
Ara bé, tot este patrimoni que tenim, a l'igual que la resta, no està en unes condicions òptimes per posar-lo en valor, i finalment, explotar-lo turísticament. Si Joan Sabaté fa deu anys posava els primers cartells turístics al call en motiu de la presidència de l'entitat de ciutats amb passat jueu, ara hem afegit l'anglès als cartells, hem pintat algunes façanes i hem arranjat alguns desperfectes. Això està bé? I tant! Però és absolutament insuficient, insignificant, per tot allò que necessita Remolins.
El que necessita Remolins és un pla integral que contemple una veritable regeneració del barri amb una visió de futur més enllà d'arranjar de cara la galeria alguns elements; un pla que tinga en compte la recuperació efectiva dels habitatges, de les cases; dels edificis municipals, especialment el balneari d'en Porcà; del paviment dels carrers i carreronets així com el clavegueram; que tinga en compte la seguretat; la dinamització comercial i turística, a partir de molta creativitat i imaginació per convertir un call en degradació en un call en projecció. Per això, però, cal fer una bona diagnosi dels problemes, i sobretot, creure en les solucions més enllà de les que es fan per sortir del pas.
És per tot això que des d'Iniciativa-Entesa per Tortosa vam demanar que en la propera convocatòria de Llei de Barris s'afegís el barri vell de Remolins al de Sant Jaume per tal de recuperar-los íntegrament, amb profunditat, ja que creiem fermament en la seua potencialitat, arran del poder adquisitiu dels jueus actuals i del seu interès per conèixer el seu passat. Ara bé, per això cal tindre les idees clares, les prioritat marcades, un model de ciutat pensat a mig i llarg termini, i sobretot, un fil conductor que ens porte cap allà on volem com a ciutat. No cal dir que la nostra proposta fou tombada, un cop més, per la majoria absoluta de CiU. 
En tot cas, esperem, que d'aquí deu anys, quan tornem a presidir la Red de Juderías de España no haguem de tornar a repintar algunes cases, afegir el francès a alguns cartells i tornar a exclamar, a bombo i plateret, que tenim un gran patrimoni que cal aprofitar, en este cas d'origen jueu...