7.7.09

L'EBRE, PRIMERA DEMARCACIÓ EN LA COBERTURA DEL SERVEI DE BORSES D'HABITATGE



Aquest 2009 les Terres de l’Ebre són la primera demarcació del país amb total cobertura del servei de Borses d’Habitatge. Així, amb la creació enguany de les borses d’Habitatge (Mediació i Joves) a la Ribera d’Ebre i a la Terra Alta es completa el desplegament d’aquest servei, ja que se sumen a les ja existents a Tortosa (2005), el Baix Ebre i el Montsià (2005).

Així, la posada en funcionament de les noves borses ens permet equilibrar el territori en serveis i fem un pas més en aconseguir que el dret a l’habitatge sigui possible per a més persones. Amb tot, cal apuntar que si bé resta camí per recórrer que s’hagi donat més d’1 milió d’ajuts al lloguer durant el 2007-08 o que hi hagin més de 1000 pisos en aquests programes, demostra que realment s’està treballant bé i, a més, la demanda va en augment, sobretot, darrerament en què els efectes de la crisi han fet que la gent es plantegi més el lloguer d’habitatges .

De fet, tal i com apuntava la companya de Govern, Montse Perelló (Joventut) cal ressaltar la importància de poder arribar a tots els i lesjoves de la demarcació en polítiques d’habitatge “perquè ja comptem amb una demanda existent i li estem donant resposta, la qual cosa ens permet ajudar també al jove en la seva tasca d’emancipació”. De fet, la coordinadora territorial de Joventut, ressaltava que “la tasca realitzada per les Borses Joves d’Habitatge en funcionament abans, tant al Montsià com al Baix Ebre, ens demostren que són un servei necessari, especialment pel l’alt nombre de contractes signats i les atencions directes als joves realitzades”


Concretament, les Borses d’Habitatge ofereixen els serveis, d’una banda, els ajuts del lloguer just (entre 20 i 240 €/mes directes de la Generalitat) a partir del càlcul entre la mitjana d’ingressos i lloc on es viu; i la Renda Bàsica d’Emancipació (ajut de 210 €/mes de l’Estat espanyol); i, de l’altra, els programes de mediació social i de cessió.

Pel que fa a la mediació social ofereix garanties als propietaris si lloguen a través de les borses (2 anys de caució en cas de no pagament, assegurança multirisc i mediació en cas de conflicte, a més de la gestió dels contractes, o ajuts de fins a 6.000€ per adequar l’habitatge) i, a canvi, els habitatges han de tenir un preu entre el 15-20% per sota de la mitjana de preu del mercat de cada població. D’aquesta manera, en surt beneficiat també el ciutadà que vol llogar l’habitatge i alhora s’aconsegueix mobilitzar el parc immobiliari buit.

En el cas del programa de cessió, el sistema és el mateix però, cedint a la Generalitat l’habitatge durant un termini de cinc anys i se’n fa càrrec de la gestió.


· AJUTS LLOGUER JUST TERRES DE L’EBRE - per a tothom - (2008)

416 Ajuts (612 sol·licituds) - un import de 779.420,11 euros anuals


· RENDA BÀSICA EMANCIPACIÓ TE - per a joves >35 anys - (des d’1 de gener 2008 fins 30 de juny de 2009)

525 ajuts - 1.323.000 euros anuals


· PROGRAMA CESSIÓ A TERRES DE L’EBRE (fins a data d’avui)

138 HABITATGES


· PROGRAMA DE MEDIACIÓ SOCIAL (fins a data d’avui)

53 HABITATGES
Fotografia de la roda de premsa d'aquesta tarda a la Delegació, on Montse Perelló no ha pogut assistir.