29.6.09

UNIVERSTITAT I PATRIMONI, FUTUR A TORTOSA

La setmana passada, la Universitat Rovira i Virgili, presentava uns nous estudis (postgrau en conservació del Patrimoni Cultural) que a partir del curs que ve s’impartiran a Tortosa, en el marc del Campus de l’Ebre conjuntament amb l’Escola d’Art de Tortosa, depenent encara de la Diputació de Tarragona, esperem que prompte de les Terres de l’Ebre. Una notícia, sens dubte, cabdal per aquells i aquelles qui pensem que en el futur de Tortosa, però també en el present, la recuperació del patrimoni històric és bàsic ja que es presenta com una oportunitat cultural i econòmica, de valor afegit (i ho dic en majúscules) única i, que a hores d’ara, mai ha estat una aposta clara i prioritària.

Que aquests estudis s’imparteixin a Tortosa, significa, en primer lloc posar al mapa acadèmic relacionat amb el patrimoni la nostra ciutat; significa més professorat i alumnat a la seu de l’Escola d’Art, situada al barri antic; significa més prestigi per a la ciutat, però sobretot significa més coneixement i valorització del nostre llegat històric, des d’un punt de vista científic. Espero que poc a poc es vagin formant generacions de joves que valorin aquest tresor brutal que Tortosa aglutina, i que amb el temps, anem tots sentint-lo més nostre, veient-lo com una oportunitat de recuperació cultural i econòmica, com tantes altres ciutats històriques mediterrànies ja venen fent des de fa anys.

Per això vull felicitar, com a president d’Amics dels Castells i Nucli Antic de Tortosa, la Universitat Rovira i Virgili i l’Escola d’Art i Disseny per aquesta decisió tan encertada, la qual serà transcendental per al món cultural ebrenc i per al coneixement i l’estudi del patrimoni de Tortosa i el territori, barreja de cultures, barreja d’art.

Són més de dos mil anys els que té la nostra ciutat. Dos mil anys que l’han anat forjant com una urbs patrimonial amb monuments – castells, 6,5 quilòmetres de muralles, reials col·legis, catedral, call jueu...- declarats com un conjunt històric artístic medieval i modern d’interès nacional. Un patrimoni que hem de recuperar, que hem de fer nostre, del qual hem d’estar orgullosos, mirant el passat amb orgull i no amb nostàlgia o pessimisme, per construir un present i futur fort i amb esperança.

Anem pel bon camí, estic convençut que entre tots i totes ho aconseguirem.
Article publicat a la Veu de l'Ebre