4.3.09

ACABEM AMB L'OBLIT DELS ARTISTES TORTOSINS



Tortosa té i ha tingut un bon grapat d'artistes i literats que han destacat i destaquen en diversos àmbits. Gimeno, Pedrell, Casanova, Querol, Bertri, Vicent Garcia i Cristòfor Despuig en són possiblement els màxims exponents.




Tot i això l'actitud de la ciutat vers aquests artistes penso que històricament ha estat bastant "provincina". Ha passat allò de triomfar a fora, però amb poc reconeixement a casa... També és cert que la nostra ciutat no té els recursos que altres, però ha mancat voluntat real i simbòlica per fer homenatges, editar obra i fer-ne recerca històrica per després explicar-ho a la ciutadania. Recordo com La Ràpita va fer un homenatge a Sebastià Arbó, i que jo sàpiga, té molts menys recursos que el nostre municipi.




Sigui com sigui encara restem a temps per canviar la dinàmica. Potser algun dia podrem dedicar alguna escultura als nostres artistes. Potser algun dia podrem tenir una pinacoteca o un museu.






Aquesta reflexió ve al cas perquè des d'ICV hem fet dues propostes a l'actual Regidor de Cultura de l'Ajuntament de Tortosa: celebrar els 100 anys de la mort de l'escultor Agustí Querol així com la mort del recent pintor Guansé, d'origen tortosí i resident a París. Cal potenciar el coneixement d'aquests dos artistes que han tingut un impacte important al sud d'Europa amb les seues respectives obres i són un exponent de la nostra cultura.




Tortosa ha d'estimar als seus i a la seua cultura. És una forma més per esborrar poc a poc aquell lament de victimisme i poder construir la ciutat moderna i avançada que tots i totes volem, recordant el passat i els nostres homes i dones més importants com un estímul de futur. Esperem que el Regidor en prengui nota.




Article de Querol a la Wikipedia: http://ca.wikipedia.org/wiki/Agust%C3%AD_Querol
Article sobre Guansé: http://carmensabespoesiayarte.blogspot.com/2008/12/antoni-guans-la-libertad-debe-ser.html


A la fotografia es pot veure Antoni Guanse i una obra seua.



1 comentari:

Meri Pas Blanquer (Carmen Pascual) ha dit...

Gracias, te encontré jajaja, estoy paseando por tu blog, y me encuentro con esta sorpresa, gracias por poner en enlace a mi página, yo adoro la pintura de Antoni, era un hombre muy especial...
Seguiré paseando por aquí, seguro que disfruto mucho!!

Gracias!!!