2.3.09

EUSKADI, GALÍCIA I TORTOSA



Euskadi, Galícia i Tortosa viuen moments polítics intensos. Les dues nacions perquè han celebrat eleccions, Tortosa perquè viu un clima de tensió a nivell consistorial que va en contra dels interessos de la Ciutat.


Respecte els resultats de les eleccions basques i els escenaris que es dibuixen, a ICV ni ens agrada ni s’entendria un Govern PSE-PP al País Basc perquè trencaria la societat i impediria fer polítiques socials en context de crisi. Ens hem de preguntar si algú entendria que PSE governés amb PP. No és responsable ni des del punt de vista de país ni des de la cohesió social. En aquest sentit, cal demanar a les forces polítiques del País Basc responsabilitat per formar un govern ampli que aglutini la pluralitat de la societat en un context de violència.
Els resultats d’Ezker Batua han estat molt dolents i cal reflexionar sobre si s’ha entès amb claredat el missatge d’EB. D'altra banda, podem celebrar els resultats d’Aralar, en la mesura que representen l’expressió d’una esquerra abertzale que rebutja explícitament la violència. Tot i això hem de lamentar l’anomalia democràtica que representa que el vot nul tingui 100.000 vots, conseqüència de la ilegalització d’un espai polític que ha deixat sense representació a milers de ciutadans/es.


Pel que fa als resultats de les eleccions gallegues penso que l'esquerra i el nacionalisme gallec ha d'aprendre la lliçó. Respectant els resultats electorals, considero preocupant que el PP guanyi les eleccions malgrat els nombrosos casos de pressumpta corrupció que afecten als populars. Cal recordar a Mariano Rajoy que el que hagin decidit els/les electors/es gallecs/gallegues no pot servir per tapar les responsabiltats dins del seu partit.Per altra banda, els mals resultats del PSG i BNG han de servir per reflexionar sobre com l’esquerra afronta els efectes de la crisi i com és capaç de satisfer les demandes de canvi entre el seu electorat.


Finalment, la nostra estimada Tortosa viu moments polítics convulsos a causa dels enfrontaments entre el PSC i CiU. Uns contra els altres, a veure qui la diu més grossa, qui fa més populisme i qui es treu més retrets. Com a tortosí i com a membre d'una força política em dóna vergonya l'espectacle que uns i altres estan mostrant aquests últims dies. Els tortosins i tortosines volem solucions per al present i reptes de futur per a la nostra Ciutat. No volem retrets del passat ni enfrontaments estèrils que no aporten res al Municipi. Siusplau, deixe'm el partidisme a banda i apostem per la Ciutat. Prou falta li fa a Tortosa com per estar sotmesa a personalismes i interessos d'uns quants.