19.2.09

REMOLINS MEREIX UN PROJECTE DE LLEI DE BARRIS



Aquest matí he visitat l'antic call jueu de Tortosa, el barri de Remolins. Sens dubte, un barri singular i dels pocs del país amb aquestes característiques, però que viu una situació de degradació -sobretot la part antiga i la de més importància patrimonial- que deixa molt de desitjar. La Generalitat va aprovar el PINCAT l’any 2005. Des de llavors Tortosa no ha tornat a presentar cap projecte a la Llei de Barris, mentre 10 ciutats catalanes han rebut ja aquestes subvencions en dos o més ocasions.


Tail i com dèia el regidor d'ICV Jaume Forcadell cal apostar per la recuperació del nucli antic de Tortosa i aprofitar-ho per la superació de la crisi econòmica. Segons el regidor “hem d’apostar per noves implantacions industrials, hem de dinamitzar el sector de la construcció, orientant-lo a la rehabilitació d’habitatges, i hem de garantir la continuïtat de la nostra pagesia i del nostre comerç, però també hem de començar a entendre que allò que ens permetrà consolidar el nostre desenvolupament econòmic és posar en valor el nostre patrimoni cultural i arquitectònic i el nostre potencial en matèria de turisme cultural”.


Tortosa té l’oportunitat i la responsabilitat d’apostar per la recuperació urbanística i social del nucli antic, i això farà que el seu atractiu turístic es multipliqui. També cal ser realistes, ja que la presentació d’un nou projecte a la Llei de Barris representa un repte, tant des del punt de vista de la càrrega de treball dels serveis municipals com des del punt de vista del cost econòmic que tindria la mesura. Per aquesta raó, des d'ICV ens oferim a col·laborar per tal de tirar endavant a la proposta, i seria bo que per tal d’assolir aquests ajuts hi hagués col·laboració de tots els grups municipals.


El mateix Forcadell, en referència al contingut de la proposta, ha destacat que les millores urbanístiques del barri haurien d’anar acompanyades d’una aposta important per la rehabilitació d’habitatges i per potenciar les mesures de caire social. Des de la Generalitat en aquest sentit hem atorgat més d'1 milió d'euros en rehabilitació a les Terres de l'Ebre només en dos anys. Barris com els de Remolins haurien d'acollir-se "en massa" a aquestes ajudes i l'Ajuntament hauria de mediar perquè ho fessin. Si el missatge, però, és de construir més pisos -i especular- que no pas rehabilitar els milers de buits que hi ha al barri antic, continuarem amb la situació en que ens trobem ara: degradació i derrubament constant. Ni Remolins ni la ciutadania mereix això.