15.12.08

FIRA DE LA SOLIDARITAT


Aquest cap de setmana s’ha celebrat la tercera fira de la solidaritat de Tortosa.

En primer lloc cal felicitar l’Ajuntament de Tortosa per continuar amb aquesta fira solidària que vam idear en l’anterior Govern municipal i en el context del festival Jove Elements quan era responsable de l’àrea de Joventut.

És un orgull poder veure com activitats que un mateix,humilment va crear, continuen realitzant-se. El primer any varem aconseguir que hi participessin tretze entitats, ara en són més de 30. Entitats que han vist en aquesta fira un aparador per poder explicar la feina social i altruista que realitzen al llarg de l’any, tant de casa nostra com de fora.

Tot i això, he de lamentar que el nou regidor canviés i escurcés el nom de la fira. La primera edició a més “ de la solidaritat” també portava els noms de “justícia social i comerç just”. Evidentment sé que aquest nom és llarg, però altrament era important a l’hora de donar un missatge a la ciutadania, i especialment a la joventut. Molts cops el concepte de solidaritat s’empra des d’un punt de vista paternalista, de superioritat d’uns vers els altres. Cal ser solidari amb les “pobres” dones o els “pobres” gais i lesbianes agredits? O millor, cal ser just socialment? Cal ser solidari amb els “pobrets d’Àfrica”? O cal un nou model social que no els condemni a la mort i desesperació?

Recordo que el primer any de la fira, hi havia entitats “solidàries” que no entenien com a la fira hi havia entitats com BIDA (que lluita per la igualtat de les dones) o l’AIGLTE (que ho fa pels drets de lesbianes i gais). Aquestes entitats que eren solidàries per certes temàtiques semblava que no ho volien ser amb aquestes altres lluites. Per això, el concepte de justícia social implica molt més que el de la solidaritat. Esperem que amb el canvi de nom no vagin marxant totes aquestes entitats de defensa dels drets humans, mal vistes per moltes altres associacions, bàsicament d’àmbits religiosos.

A més a més, també cal parlar del per què aquesta fira s’ha deslligat del festival Jove Elements, el qual ja no està pressupostat per a l’any vinent. No cal potenciar l’oci a la ciutat? No cal potenciar el respecte al medi ambient, la participació, l’art o la justícia social entre els i les joves de Tortosa? Prompte, el regidor de Joventut, haurà d’explicar per què ha eliminat aquest festival oci cultural que només amb un any de vida va comptar amb múltiples activitats i la participació de més de mil joves de Tortosa i el territori.

Finalment, una millor planificació davant les pluges també seria important. Tant l’any passat com enguany s’ha hagut de realitzar a mitges pel mateix motiu. S’hauria de buscar alternatives en cas de pluja. O és que no es miren des de l’Ajuntament les prediccions metereològiques?

1 comentari:

elblogdemiriam ha dit...

M'alegra saber que hi ha algú que vetlla pels interessos de la gent del carrer.
Us faig arribar un text que vaig dirigir el dimarts dia 20 de gener al Defensor del Pueblo, per això està en castellà.
Així diu:
Muy señores míos,
Dirijo estas línias para informar de lo que acontece en este país con la llamada crisis.
No soy economista, ni entiendo de economía financiera, pero de lo que sí entiendo es del “debe y el haber” de mi cuenta corriente.
Desde hace unos meses los ciudadanos venimos recibiendo información en los medios de comunicación sobre las medidas anti-crisis, de las cuales algunas eran la ayuda a las entidades bancarias y reducción de los tipos de interés, para que éstas reduzcan los intereses de los préstamos (sobretodo de las hipotecas), y así los ciudadanos ir más desahogados en sus pagos al banco. ¿Lo entendí mal, por mi ignorancia en cuestiones de economía?
El hecho es que de ver en los medios estas medidas, como una ilusa e ignorante, me he estado informando sobre la evolución del Euribor durante estos meses, desde octubre hasta ahora, ya que tengo la revisión de la hipoteca este mes, para el primer recibo en febrero. Veo que tal indicador ronda el 2,5 y la media de diciembre, la última publicada en el BOE, es del 3,45.
Bien, llamo a la entidad bancaria (La Caixa d’estalvis i pensions de Barcelona), y me informan que mi recibo prácticamente no baja porqué cogen la cifra de noviembre.
Mi cara: de imbécil
Mis preguntas: ¿quién se va a beneficiar de estas rebajas de tipos, y cuándo? Porqué si después de 4 meses bajando, aún no lo notamos, no sé hasta cuando tendremos que esperar, ¿a cuando vuelva a subir?
Muy señores míos, una vez más están equivocados con sus medidas, ya que pretendan ayudar a los ciudadanos, a quien verdaderamente han ayudado es a los que ya tienen el dinero y el control sobre él. Han ayudado a los bancos, y éstos lo que habrán hecho es embolsillarse las ayudas para sí, para protegerse ellos, además que disfrutan de las rebajas de tipos, prestandose el dinero a un precio, y su ganancia, enorme, cobrándolo a los endeudados (los españoles) por un valor mucho superior. En mi caso me lo cobrarán durante un año más al 4,9%.
Sólo hay una palabra en mi mente: vergüenza, pero no mía, por ustedes, tanto por los que mandan (el gobierno) como por los que roban (los bancos), que al fin y al cabo están dando a entender que son las mismas personas.
No me gusta quejarme por vicio, así que, no siendo entendida en este tema, les propongo alguna solución, esperando que tengan a bien, como mínimo leerla.
¿No hubiera sido lo mejor, ya que han llevado a cabo estas medidas, que se decretara la obligación de todas las entidades bancarias a revisar las hipotecas de todos los españoles a partir de x fecha, con un valor del Euríbor a z? De esta manera todos nos podríamos beneficiar de las medidas, ya que la crisis nos afecta a todos.
Siempre he defendido los valores que un gobierno “social”-ista ha reivindicado. Pero creo que una vez más, he sido una ilusa e una ignorante.
Muchas gracias.
Moltes gràcies.