12.12.08

L'HABITATGE: UN DRET TAMBÉ A L'EBRE

Gràcies al Pacte Nacional per a l’Habitatge i a la Llei del Dret de l’Habitatge Catalunya i les Terres de l’Ebre tenim a l’abast dos instruments importantíssims a l’hora de projectar una política pública d’habitatge d’acord amb els ens locals i comarcals. Aquests primers anys han estat prou fructífers i ja tenim a la taula els primers resultats.

En primer lloc, podem afirmar que la promoció de l’habitatge de protecció oficial ha efectuat un salt qualitatiu i quantitatiu. Durant aquests últims dos anys s’han construït 692 habitatges a les comarques ebrenques. D’aquests, prop de 300 han estat construïts per la Generalitat i enguany seran adjudicats en diverses poblacions de les Terres de l’Ebre. Cal recordar que la pròpia Generalitat va assumir fer pisos de protecció oficial quan aquests no eren prou interessants per a la majoria de promotores, les quals, preferien construir-ne de lliure mercat. A més, la normativa ha permès que tots aquests habitatges tinguin en compte l’accessibilitat i l’ecoeficiència.

En segon lloc, apostem per la rehabilitació. Aquesta pot ésser comunitària –una escala de veïnat- o només d’un habitatge. Des de la Generalitat assumim quantitats importants a l’hora de subvencionar la rehabilitació dels edificis i la instal·lació d’ascensors ja que considerem que el parc d’habitatges del nostre país no pot estar deteriorat com ha passat, per exemple, a molts nuclis antics. En les convocatòries dels anys 2006-2007 s’han repartit més d’1ME d’euros en aquest concepte a l'Ebre.També cal afegir que aquest serà un revulsiu important per a les petites i mitjanes empreses, més ben qualificades, que podran realitzar moltes obres arreu del territori.

Finalment, el darrer tercer eix és el de l’ajut al pagament dels lloguers. Volem que Catalunya sigui una nació avançada on també augmenti el lloguer. Per això, estem mobilitzant el parc buit per tal que els propietaris tinguin garanties a l’hora de llogar el seu pis: l’avallloguer, el programa de cessió o el de mediació social han fet que a Terres de l’Ebre tinguem més de 300 pisos llogats a través de la xarxa de Borses d’Habitatge que estem creant en el territori. Aquesta setmana inaugurem la del Baix Ebre, i prompte, esperem fer-ho a la Terra Alta i Ribera d’Ebre. Si això li sumem els prop d’un milió d’euros que hem atorgat a través de les ajudes del lloguer just a joves, gent gran, amb dificultats econòmiques, i que han beneficiat prop de 400 llars, dóna com a resultat una política valenta i innovadora que aposta també pel lloguer.



Ara més que mai és evident que necessitem una política pública d’habitatge que revitalitzi l’economia, i sobretot, que vetlli per les persones amb més necessitats socials. És per això que estem amb els ulls ben oberts i disposats a posar en marxar noves mesures en funció de l’evolució de la crisi.