16.12.08

10 COMPROMISOS, 10 OPORTUNITATS


El nostre sistema econòmic, el capitalisme, està en crisi. Ja fa molt de temps que molts col·lectius i moviments socials anem avisant que aquest capitalisme ferotge, representant pel neoliberalisme no és, ni de lluny, el sistema més just i digne per a la societat. I valgui aquesta reflexió des d’un punt de vista global i local.

Arran del “progrés” econòmic dels darrers anys era molt difícil defensar polítiques econòmiques d’esquerres, que regulessin el mercat i que vetllessin pels segments de la població més desfavorits. El PP i CiU, per exemple, negaven la bombolla immobiliària al Parlament farà només uns mesos. El PSC i el PSOE han optat per polítiques econòmiques més de dretes que d’esquerres. Ho veiem reflectit en els pressupostos estatals any rere any. I ERC es veu només absorbida pel debat entre Catalunya i Espanya. Un debat necessari, però que no ha d’excloure les necessitats socials i ecològiques de la nostra nació.

Per això, ara que trontolla el sistema, que fins i tot els acèrrims defensors d'aquest sistema com la banca, el centre i la dreta política o les grans multinacionals comencen a parlar de reformes cal estar atents i reivindicar un altra manera d’entendre l’economia, els beneficis, l’administració, i en definitiva, la res pública. En aquest sentit, des d’ICV, s’estan fent passos endavant i s’estan proposant 10 punts bàsics que defensàrem a totes les institucions on som presents. 10 punts de transformació, 10 punts per salvar la crisi en benefici dels més desfavorits i de la classe treballadora. Aquests, bàsicament són:

La defensa dels drets socials. Necessitem més despesa social
L’habitatge, un dret per a tothom
Diners no només per els bancs, sinó també per a les persones
Més impostos per als qui tenen més
Més transport públic i més assequible
Davant la crisi energètica, modernització ecològica
No als acomiadaments massius i indiscriminats
Suport al sector industrial i a les seves empreses
L’economia al servei de la gent
Controlar l’economia i el mercat

En definitiva, des de l’esquerra verda nacional volem donar solucions des d’un punt de vista concret per construir una societat més justa, més lliure i més digna. Aquí i arreu.


www.contralacrisi.cat