10.1.09

POSAR EL PATRIMONI EN VALOR


Farà uns dies vaig assistir a la presentació d’un excel·lent llibre sobre el patrimoni històric de Tortosa. Aquesta obra de Jacobo Vidal (coordinador), Enric Querol i Albert Curto rep el nom de “Tortosa. El Patrimoni” i ha estat imprès per Onada Edicions. Tant els tres autors com l’empresa editora tenen un prestigi absolutament merescut, la qual cosa dóna garanties de l’encert de l’obra.

Cal que ens felicitem com a societat de la publicació d’aquest llibre ja que és un abans i un després quan a la divulgació del nostre patrimoni des d’un punt de vista seriós, i a la vagada, didàctic. El propi Jacobo Vidal deia que no es tractava d’una obra científica però tampoc només fotogràfica. Realment, l’obra està molt ben explicada i aporta una informació històrica prou important de tot el patrimoni monumental, pictòric, literari i documental que ens ha arribat als nostres dies.

Certament, el patrimoni de Tortosa és molt important en el context de Catalunya i fins i tot, de la península. Cap ciutat més, per exemple, té més de 6 quilometres de muralla. Però també és cert que se n’ha perdut molt i que el seu estat és francament millorable. De fet, afirmaria que estem sota mínims quan a la seua conservació. Des d’Amics dels Castells i Nucli Antic de Tortosa hem proposat un “Pacte pel Patrimoni Històric” que encara estem negociant i que esperem, pel bé de Tortosa i del seu llegat històric, que s’aprovi.

Un dels punts d’aquest pacte és la divulgació del patrimoni a través d’obres i estudis històrics. Aquest llibre és un bon punt de partida que reflexiona i ens fa adonar de la seua globalitat. Cal dons, estar contents, i com deia al principi, felicitar-nos tots plegats.