29.1.07

RESOLUCIÓ NACIONAL EN CONTRA DEL CEMENTIRI NUCLEAR A LES TERRES DE L'EBRE



Aquest cap de setmana, Joves d'Esquerra Verda hem aprovat en l'àmbit nacional una resolució presentada conjuntament per les agrupacions de les Terres de l'Ebre i Tarragona en contra del cementiri nuclear. Aquí la podeu veure:


Joves d’Esquerra Verda del Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre es posiciona en contra de la instal·lació d’un MTC (Magatzem Temporal Centralitzat) de residus nuclears a Catalunya pels següents motius:

- Demanem que l’aplicació del programa de participació ciutadana Cowan (protocol per prendre decisions difícils respecte la ubicació d’instal·lacions de nul·la acceptació social), complexi fidelment amb el seu objectiu de democràcia participativa, garantint la representativitat de totes les opinions possibles al territori i no es limiti a estadístiques extretes de reunions amb l’AMAC (Associació de Municipis en Àrees de Centrals Nuclears)
- Que es tinguin en compte les mocions presentades als diferents Ajuntaments i la creació de la Plataforma Anti-Cementiri nuclear com a mostres de no consens.
- Tot i confiar en la voluntat participativa del programa Cowan, creiem que arriba tard i que a aquestes alçades únicament justifica la seva aplicació per la instal·lació del Magatzem.
- Que veiem una manca en quant a previsió. Exigim que dins una nova planificació energètica acurada es tingui en compte instal·lacions com aquesta abans de generar els residus. Creiem que la casa s’ha començat per la teulada: generem residus i després veurem què en fem.
- Que abans de parlar de la instal·lació d’un MTC, es planifiqui i tanqui definitivament un calendari de clausura de les nuclears, donat que aquesta instal·lació, sense el precedent de marcar un calendari, pugui potenciar i facilitar la instal·lació de noves centrals nuclears.
- Demanem que el Govern de la Generalitat es posicioni.
- Les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona són els únics territoris de tot l’Estat Espanyol que alberguen tres nuclears, dues d’elles en funcionament i una última en desmantellament.
- Que aquest tipus de producció d’energia ha marcat greument i creiem que suficientment el futur de les nostres terres.
- Que el nostre territori no està disposat a continuar essent la principal productora d’energia, i molt menys l’abocador de tot l’Estat.
- Que la instal·lació de tres nuclears a les nostres contrades van ser imposades sense tenir en compte el criteri del territori, i que ara volem que es compleixi fidelment la participació ciutadana a l’hora de decidir on s’instal·la un magatzem d’aquesta índole, com així ho afirma el Govern Central amb el programa Cowan.
- Que volem deixar de ser el referent nacional i estatal d’indústries aversives i d’alta perillositat.
- Que la desconfiança a les nostres terres és més que justificada, després de l’intent dels passar per un PHN, tèrmiques, amenaces de massificacions eòliques, químiques, nuclears, etc. Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre ens veiem forçats a prestar la màxima atenció i estar el màxim d’atents a possibles instal·lacions d’aquesta índole.
- Que amb el nostre posicionament donem suport a la Plataforma Anticementiri nuclear.

No creiem necessària la instal·lació d’un Magatzem de residus a les nostres terres, creiem que amb Ascó i Vandellòs ja hem pagat amb escreix una quota que més que solidària ha estat d’abús.
Creiem que les nostres terres necessiten un altre tipus de desenvolupament, volem i necessitem inversions, però sostenibles i que no hipotequin, més encara, el nostre futur. (per exemple Centre de Recerca d’energies renovables a Vandellòs )
En general, diem no a un MCT sense un previ calendari de tancament de les nuclears a Catalunya.
En particular, diem no a un MCT al Camp de Tarragona i a les Terres de l’Ebre.

+ info: http://platformcemno06.iespana.es