26.1.07

FENT BALANÇ DE JOVENTUT...


Acabat el 2006 ja es pot fer balanç de tot un any de treball. En aquest sentit hem intentat desenvolupar al màxim els diferents apartats del Pla Local de Joventut de aprovat ara farà tres anys per totes les forces polítiques del Consitori. Pressupostàriament, en un any, hem quasi triplicat el pressupost respecte el 2005. Això és degut a que el propi consistori ja duplicava el pressupost en Joventut i, a més a més, hem aconseguit un total de 47.500 euros en subvencions, la major quantitat de la història del departament.


Podríem començar dient que hem continuat amb algunes activitats que es venien fent, amb la finalitat de consolidar-les. Aquest és el cas del Recrearé - que l'hem publicat per primer cop al BOP- com a concurs juvenil de fotografia, còmic i vídeo, on més de 200 joves hi han participat , les obres dels quals s'han exposat durant un mes al Museu de l'Ebre. Com a novetat hem agefit a la normativa l'ús de la llengua catalana en els còmics. També hem continuat apostant per l'Ebre Musik, publicant-lo també per primer cop al BOP i afegint'hi els territoris dels Ports (Morella) i Matarranya (Vall-de-roures), històrica , lingüística i culturalment vinculats amb Tortosa. Aquest concurs pretén promocionar els grups joves de l'Ebre, Matarranya, Maestrat (Alt i Baix), Els Ports i TGN. Més de 40 maquetes de música jove i 12 concerts seleccionats, a més, del concert final de l'EbreMusik 2005, gratuït i a l'aire lliure per primer cop, on van acudir els mallorquins Saxy Sadie. Altres activitats que hem continutat han estat amb la gestió del Punt d'Informació Juvenil, assessorant i informant a més de 1000 joves en un any, i hem millorat les instal·lacions donant un servei gratuït d'internet. També hem continuat amb una desena dels anomenats cursos de formació alternativa repartits durant tot l'any: des de cuina per a joves fins a gestió d'entitats...


Però si bé hem continuat amb tot el que es feia també és cert que hem encetat nous projectes. El primer, fou la renovació total de la revista Tortosa Jove -quatrimestral i de 5000 exemplars- amb nous continguts, disseny i distribució, a quatre colors, paper ecològic i llenguatge no sexista. També, en aquest sentit, hem apostat per crear el primer portal jove de l'ajuntament, www.puntjove.tortosa.cat, seguint el model de ciutats com Reus, Cambrils, Barcelona o Vic amb la finalitat d'apropar les propostes per als joves mitjançant les noves teconologies. En aquest sentit, hem posat en marxa "La Info al moment", un servei gratuït de sms que anuncia als joves sobre les principals actuacions a travès del mòbil. Per accedir-hi només cal entrar a l'apartat de participació de la web i deixar el número de mòbil. També hem creat un espai radiofònic anomenat "Tortosa Jove" a Ràdio Tortosa on cada dimarts es debaten temes juvenils d'interès per a la ciutat.


En participació, però, ressalta l'aposta que hem fet amb un procés participatiu anomenat "La Visió Jove de la Ciutat de Tortosa" on s'han entrevistat i enquestat a centenars de joves per saber com participen a la ciutat i quines polítiques juvenils volen que s'apliquin a Tortosa. Els resultats serviran per a crear el nou pla local de joventut 2007-11.


Una de les propostes noves, i la més complexa, ha estat el primer festival juvenil JOVE ELEMENTS. Amb aquest festival hem intentat, a partir dels quatre elements, promocionar quatre temàtiques diferents acompanyades d'un concert amb la finalitat de promoure un oci alternatiu al llarg de tot l'any. El primer "element" era l'aire i es va realitzar durant el maig per promoure l'associacionisme juvenil: es féu un concert de Soul Machine a la plaça de l'Ajuntament, la primera fira d'entitats juvenils de Tortosa, presentacions d'entitats noves, etc. Al juny arribava "l'element" foc per promoure la participació. En aquest sentit vam iniciar el procés participatiu abans esmentat i a més es celebrà un concert de rock català - Pepet i Marieta com estrelles locals- la nit de Sant Joan, a la plaça del Carrilet. Per a l'octubre celebràvem "l'element" aigua per promocionar el respecte al medi ambient. Així, diferents xerrades als instituts sobre la nova cultura de l'Aigua i un concert dels clons d'U2 la nit de la Castanyada eren les principals activiats. Finalment, al desembre arribava "l'element terra" per promoure el comerç just i la solidaritat realitzant la primera fira d'ONG's de Tortosa i activiats com teatre, xerrades sobre dones, homofòbia, joves i immigració, a més de música durant un dia a la plaça de l'Ajuntament.



També hem continuat amb la Borsa Jove d'Habitatge, donant ajudes de lloguer per als joves, o hem hagut de crear una normativa per subvencionar les entitats juvenils- fins ara inexistent- on més de 12 entitats han presentat projectes i han rebut 6000 euros en total. També, a finals d'any, hem començat el projecte Efecte Intercultural Jove (entrada anterior), aconseguint ser una de les 30 ciutats seleccionades de tot Catalunya a l'hora de rebre aquesta subvenció de 12.000 euros.


En definitiva, moltes activitats. Errors i encerts segur que n'hi ha hagut i n'hi haurà, però, la voluntat del departament ha estat treballar per realitzar més activitats, dotant l'àrea de pressupost, per tal que Tortosa comenci a esdevenir una ciutat pionera en polítiques per als joves. Fan falta moltes coses per fer i millorar (bàsicament, actuacions urbanístiques com la necessària i famosa millora de les instal·lacions esportives, més zones d'oci, entre d'altres) , però, està a les nostres mans - Ajuntament, Generalitat i ciutadans joves- aconseguir-ho.