18.1.07

EFECTE JOVE INTERCULTURAL A TORTOSA...


Tortosa és una ciutat multicultural avui per avui. La capital ebrenca dels 40.000 habitants ja és una realitat, i agradi o no, aquest creixement demogràfic i econòmic – a l’igual que la resta de ciutats i pobles de Catalunya- es deu en gran part a l’arribada dels i les immigrants.

El mateix va passar als anys 50 i 60 amb l’arribada d’andalusos, aragonesos i castellans, entre d'altres. De fet, molts dels tortosins i tortosines actuals són fills i filles o, si més no, “barreja” d’aquella immigració, a l’igual que els tortosins i tortosines del 2030 seran fills i filles o mescla de l’actual immigració.

Crec que hauríem d’analitzar el per què de la immigració des de dos punts de vista. El primer anàlisi crec que ha de ser global: la injustícia política i econòmica dels països del nord amb els països del sud, i de retruc, el capitalisme salvatge i neoliberalisme de molts governs. Les regles del joc econòmiques i polítiques del nord són injustes amb Àfrica, Amèrica del Sud i Àsia. També, cal dir-ho, en tenen bona culpa els governants del sud, molts d’ells corruptes. Per tant, és evident que l’actual sistema econòmic i polític mundial és injust i està "desfasat" per al conjunt de la humanitat. No tant per a Europa , EEUU i Occident en general. Serà qüestió, doncs, de no mirar-nos el melic i ser més solidaris i més justos.

L’altra mirada sobre la immigració és una mirada més quotidiana. Les persones dels països del sud marxen al “paradís”, Europa i EEUU, pensant que aquí trobaran un món millor. A l’igual que ho feien els andalusos a Catalunya o els espanyols a Alemanya en ple franquisme. Ells i elles, les persones, són víctimes del sistema i fins que no canviï aquest, és lògic i legítim, que busquin millors condicions de vida. Això sempre ha passat i sempre passarà. La història n'està plena d'exemples.

Tot això, lligat a la necessitat que té Europa de mà d'obra barata, de fer feines mal pagades i considerades socialment poc atractives pels europeus, fa que ara per ara a Tortosa, a Catalunya i a Europa, tinguéssim una població important d’immigració. Tot plegat, com no podia ser d'altra manera, ens dóna com a fruit la creació de societats més complexes, en transformació, i multiculturals.
L’únic que podem – i crec que hem de fer- des de les institucions locals i des de la societat civil és lluitar per aconseguir , d'una banda, que els països de sud tinguin un desenvolupament millor, més just, i per tant aplicar més cooperació internacional i demanar que es canvivïn les injustes regles del joc, i per altra banda, no negar la realitat multicultural actual a casa nostra i buscar, doncs, la cohesió social, el mutu coneixement i la integració. De fet, la Tortosa actual és fruit de moltes cultures; àrabs, cristians, jueus, romans, fenicis, germànics, francesos, gascons, catalans, andalusos, italians, són alguns exemples, que han fet de la nostra ciutat l'actual urbs del sud de Catalunya. La nostra història és multicultural. Més de 2000 anys ens "avalen". No és una casualitat- si em permeteu la broma- que el típic pastisset tortosí tingui forma de mitja lluna...

Per tant, a principis del segle XXI, tenim un nou repte com a ciutat. Negar-ho és negar la realitat. I negar la realitat , al meu parer, és absurd. Farà un mes, des de l’àrea de Joventut, hem iniciat un projecte anomenat Efecte Intercultural Jove. Joves autòctons i immigrants de Tortosa participen conjuntament en un concurs similar a l’Efecte Mirall de TV3. L'objectiu és que es coneguen entre ells i trenquen tòpics. De moment, tots i totes els i les participants estan passant-s’ho molt bé, i sobretot, descobrint mirades diferents i coneixent realitats de joves tortosins que els hi eren desconegudes. Prompte ho podrà veure tota la ciutat en una gran festa. Tan de bo tothom tingui a la ment que és necessari aplicar polítiques com aquestes. Simbòliques sí, però, facilitadores de coneixement i d'aprenetatge mutu. Només així podrem aconseguir una societat més rica i cohesionada, preparada per al present i preparada, sobretot, per al futur segle XXI.

Podeu trobar més informació al http://www.puntjove.tortosa.cat/04.noticies.html

1 comentari:

Amable Pallisé ha dit...

Felicitats pel teu Bloc Jordi. Des de la militància de Tivissa et dono l'enhorabona i t'encoratjo a seguir endavant