27.8.17

CONSTRUINT FUTUR, CONSTRUINT L'ALTERNATIVA: TORTOSA 2019


La majoria de tortosins i tortosines, a l’any 2015, van votar diferents formacions polítiques progressistes que prometien un canvi de rumb per a la nostra ciutat després de l’absolutisme del senyor Bel.  Tots aquests partits d’esquerres, amb un total de 7500 vots i 12 regidories, haguéssim pogut fer efectiu aquest  canvi com a tantes altres ciutats del país, on governs de CiU i PP van desaparèixer per donar pas a governs progressistes. Tanmateix, de tothom és sabut que l’ERC de Tortosa, amb el Sr. Monclús al capdavant, va optar fer cas omís dels resultats electorals i van tornar a pactar amb el senyor Bel (ja ho havien fet el 2007 amb el Sr. Forés) perpetuant d’aquesta forma un govern convergent, cansat i esgotat, que va rebre un fort càstig electoral amb la pèrdua de 4 regidories i més de 2000 vots.

La realitat és la que és, i després d’aquest nou pacte entre CIU i ERC, hom pot veure com de canvi no n’hi ha hagut cap i com s’estan mantenint les mateixes formes de governar de la majoria absoluta del mandat anterior, rebutjant la majoria de propostes de l’oposició amb tics autoritaris i prepotència; amb una gestió de govern nefasta, amb les obres del pont i de la piscina com a grans exponents de com no s’han de fer les coses; amb una Tortosa deixada, amb la brutícia que campa per tots els barris, amb un alcalde que sempre està a Madrid i la Sra. Roigé a Barcelona.

De fet, dels més de 10 anys que CiU porta governant a la nostra ciutat, més enllà dels triomfalismes que ells sols proclamen a bombo i plateret, el balanç no és que sigui gaire positiu. Tenim una de les taxes d’atur i de pobresa més elevades de Catalunya; el manteniment de la ciutat (carrers, enllumenat, jardins, parcs i neteja) és nefast; els joves continuen marxant, la gent no troba feina, especialment els de més de 55 anys; milers de cases i habitatges continuen caient al centre i barris històrics  sense cap tipus de previsió de polítiques serioses per rehabilitar ja que ni tant sols tenim un pla local d’habitatge; el petit comerç, motor de l’economia local, està molt tocat i veu com cada cop perd més força. El moviment veïnal, moltes entitats i molta gent estan cansats i empipats per les formes de governar, al crit de “mando i ordeno” sense cap tipus de diàleg, consens i capacitat d’escoltar a l’hora de decidir qualsevol tipus de projecte.

No cal parlar també de tot allò que van prometre tant el Sr. Bel i la Sra. Roigé, i que a hores d’ara només és fum després de més de 10 anys de governar a l’Ajuntament , de més de 4 anys  al Consell Comarcal (amb Bel com  president i Roigé com a càrrec de confiança amb un pacte CIU-PP a favor del PHN) i de més de 7 anys de Roigé com a diputada a Barcelona i els gairebé 5 de Bel com a senador i diputat a Madrid... En total més de 14 anys amb multitud de càrrecs però moltes de les promeses  són al calaix, això sí, sense fer cap tipus d’autocrítica. On està la recuperació dels terrenys de Renfe que trinxen Tortosa? i els aparcaments soterrats promesos a la plaça del Rastre, a la de l’Estadi i al Mercat? I el cobriment del velòdrom? On és el soterrament o desdoblament de l’Eix de l’Ebre per Ferreries? I la zona d’oci al pont del ferrocarril? i el nou hospital? o la rehabilitació dels barris de Sant Jaume i del Castell? I la piscina olímpica amb biomassa?  O la dedicació exclusiva que van prometre de treballar només per Tortosa, quan els dos han acabat esdevenint diputats a Madrid i Barcelona? On és la transparència quan les irregularitats són la norma a la GUMTSA, l’Hospital de Jesús o en la resolució de molts projectes? Crec que aquestes preguntes és responen per si mateixes.


És per tot això, que com a primer grup de l’oposició i després de veure com ERC ha renunciat a configurar cap alternativa, quedant-se com un simple apèndix de CiU, des de Movem Tortosa tenim la responsabilitat de treballar amb molta força per impulsar la ciutat, tant en aquests dos anys que resten fins les eleccions municipals com també elaborant un nou projecte de ciutat de cara el 2019, atractiu per a la ciutadania, capaç de fer recuperar la il·lusió i l’orgull de ser tortosins. Així, en la darrera assemblea de Movem Tortosa, hem renovat l’executiva, escollint un equip més ampli i més plural, tant des del punt de vista professional, generacional, amb diferents sensibilitats polítiques i representatives del teixit social i econòmic de Tortosa. Un equip coliderat amb Sònia Rúperez, empresària tortosina, amb qui treballarem per oferir aquesta alternativa il·lusionant i necessària per a la nostra ciutat. Una ciutat que clama per una altra manera de fer les coses, amb més visió de futur, lluny del caciquisme i el clientelisme; una Tortosa més social, oberta,  que recuperi la força i el lideratge territorial que ens mereixem com a capital que som i hem de ser del sud de Catalunya.