26.4.17

SALVEM EL BALNEARI D'EN PORCAR, ARA O MAI.

De tots es conegut que el patrimoni de Tortosa és molt divers i important. La història de la ciutat de Tortosa ha deixat un llegat significatiu d’edificis de totes les èpoques, entre les quals destaca el segle XIX, moment en què la ciutat va viure una època de prosperitat i desenvolupament considerable. Precisament és en aquest període quan es va construir el balneari d'en Porcar , situat al barri de Remolins, el qual va ser un establiment d'aigües que té els seus orígens en el primer terç del segle quan Jaume Tió i Noé va construir les primeres instal·lacions destinades a usos higiènics.

Al balneari, però, se'l coneix pel seu propietari posterior, Manel Porcar i Tió, qui el 1883 va ampliar les instal·lacions atès els bons resultats de les anàlisis de les seues aigües, amb propietats minero-medicinals. Amb el temps, però va ser clausurat i després d’haver tingut diferents usos, finalment va ser abandonat en la seua totalitat.

L'any 1970 el recinte va ser adquirit per l’Ajuntament de Tortosa. La construcció del nou accés al Castell de la Suda en el moment de construir el Parador va dividir-ne els antics jardins romàntics: una part quedaria en la zona de l’actual ronda del castell i la pista poliesportiva de Remolins, on estava el Teatre i,  l’altra part,  restaria on anys més tard s’instal·laria el museu d'escultures a l'aire lliure de Santiago de Santiago, els actuals Jardins del Príncep.

Des de llavors ençà poca cosa s’ha fet més per recuperar el que encara resta de l’antic Balneari: els edificis principals, en un solar de 1700 m2, al bell mig del call.  De fet, el 2013, ja  denunciàvem des del nostre grup l’abandonament per part de l’Ajuntament; la reacció fou la recuperació d’un dels brolladors, sobretot després de la polèmica que va protagonitzar el mateix govern municipal a l’hora d’intentar enderrocar tots els edificis que quedaven dempeus per fer-hi pisos nous, fet que motivà la paralització del projecte per part de la Generalitat, atès la barbàrie del “pojecte” lluny de qualsevol criteri basat en el respecte el patrimoni i  l’entorn.

Tanmateix, el temps passa, i  el fet de no actuar-hi ha fet que diversos edificis s'hagin ensorrat,  tot i que formen part del  catàleg d’edificis de caràcter històric de la ciutat. Així, cal recordar que l'edifici principal està format per una torre de quatre nivells; un cos en dos nivells amb dos grans sales i un tercer cos que els uneix. Des de Movem Tortosa som conscients que el pas del temps avança i l’espai es degrada més evitant-ne la recuperació o la rehabilitació d’algunes de les parts. Ens agradaria, almenys, que s’actués de manera urgent per salvar la torre, recuperar-se i que pogués lluir en el centre del mateix call de Remolins. A més a més, és una reivindicació del moviment veïnal del barri i de la ciutat.


Per això, des de Movem Tortosa, hem presentat una proposta al respecte, la qual, un cop més ha estat rebutjada pel tàndem Bel-Monclús al·ludint que “ja s’està actuant”, tot i que no figura en cap programació del govern municipal. Més enllà de les excuses i de la incapacitat de reconèixer propostes en positiu del primer grup de l'oposició, esperem que el govern actuï  com ha passat en tantes altres iniciatives de Movem Tortosa, primer rebutjades, i després efectuades (tiquet fresc, redimensionament piscines, pressupostos participatius, eliminació d’una part  de la zona blava, entre  d’altres). És cosa de tots. Ara o mai. Salvem el Balneari.