15.4.17

TORTOSA, CIUTAT FOSCA?

Una de les queixes i preocupacions més habituals a Tortosa, des de fa temps, és l’estat de foscor en que es troben molts carrers i places de pràcticament tots els barris i pobles del municipi. Aquesta és una de les principals preocupacions que la ciutadania ens està fent arribar en el procés participatiu per barris que estem realitzant des de fa mesos amb l’objectiu de conèixer l’estat d’opinió de la ciutat per part dels tortosins i tortosines.

Així doncs, com a primer grup de l’oposició i amb la finalitat de servir la ciutadania, ens hem posat a treballar amb profunditat sobre l’enllumenat de la nostra ciutat i amb l’ajuda d’un equip d’enginyers experts en la matèria hem fet una breu diagnosi  inicial de la situació. Revisat el contracte d’enllumenat que va aprovar el govern de Ferran Bel ara farà gairebé tres anys, hem vist com l’execució del mateix torna a evidenciar una gestió pèssima per part de l’Ajuntament d’allò que és un servei bàsic com és la il·luminació de carrers, places i camins municipals.

La normativa, clarament, indica els graus d’il·luminació que ha d’haver-hi en cada zona de la ciutat en funció de si són carrers comercials,  la grandària de la vorera,  o si hi ha passos de vianants ,rampes o  escales, entre moltes accepcions. És a dir, està tot ben reglamentat perquè hi hagi el grau de llum necessari en funció de la via o del lloc exacte de cada via. No és el mateix la il·luminació que necessita un pas de vianants que un carrer poc transitat, per posar alguns exemples.

La diagnosi inicial, amb una trentena de trams analitzats, ha estat del tot eloqüent: més de la meitat estaven fora de la normativa, amb uns índex d’ il·luminació molt per sota del que la llei i el contracte vigent indica.  Tanmateix, des de Movem Tortosa, volem fer una auditoria encara més profunda, tant qualitativa com quantitativa de l’enllumenat municipal. Per això hem posat a disposició de tota la ciutadania una nova campanya perquè aquelles persones que creguin que el seu tram de carrer és massa fosc ens ho faci arribar i d’aquesta manera, amb l’ajuda dels nostres enginyers, en farem la comprovació pertinent per veure si s’està complint la normativa.

L’objectiu no és altre que denunciar una problemàtica real a la ciutat. El canvi uniforme de les antigues lluminàries a la tecnologia led , exceptuant el nucli antic, ha deixat  la ciutat a fosques en molts de trams de la nostra via pública. Amb raó els comerciants i el veïnat en general clamen al cel perquè Tortosa dóna una imatge de foscor, amb ombres per totes bandes, on els passos de vianants no es veuen i són els aparadors dels comerços els qui acaben donant la llum, allà on n’hi ha, que el servei públic no dóna.


Tanmateix, el govern municipal, davant d’aquesta campanya ja ha culpat a Ajuntaments anteriors, anant-se a 40 o 50 anys enrere. Serà que CiU no tindrà responsabilitat quan ha governat  més de 30 anys des de la reinstauració democràtica. A Movem Tortosa, però, els retrets i mirar enrere no ens serveix de res. Mirem el futur. Entregarem els resultats de l’auditoria ciutadana al govern perquè reaccioni. Com a primer grup de l’oposició, lleials a la ciutadania i Tortosa,  actuem amb responsabilitat i rigor: volem que Tortosa deixi d’estar a les fosques i no pararem fins aconseguir-ho.