15.4.17

PISCINES I MAL GOVERN A TORTOSA

Sembla ser que després de 10 anys de promeses per part del senyor Bel , finalment, tindrem noves piscines. Sembla ser, perquè a hores d’ara, i després de tot  el que ha succeït durant aquests anys, hi ha molt d’escepticisme. Millor creuar els dits i esperar que, finalment, siguin una realitat. La ciutadania, amb raó, n’ està tipa. No només pel fiasco de les obres del pont sinó perquè tot el que envolta la construcció de les piscines és el millor exemple del que podríem anomenar un mal govern. Un mal govern incapaç d’assumir crítiques, d’escoltar propostes i, en definitiva, de generar consensos amb temes de ciutat.
Anem per pams. El vodevil de les piscines s’inicia fa 10 anys  quan l’actual alcalde amb el suport d’ERC i PSC, aproven un primer projecte faraònic, valorat en més de 12 milions d’euros, en ple inici de la crisi econòmica. Mentre arreu del país molts polítics se’ls posava la cara roja per haver fet autèntics disbarats amb obres faraòniques, aquí els tres partits avalaven una projecte de complex d’aigües amb pàrquing soterrat que van arribar a qualificar com a palau de vidre. De res van servir els advertiments del nostre grup, amb informes a les mans, on explicàvem que era una obra inviable econòmicament, que podia arruïnar les ja malmeses arques municipals i que, a més a més, es pretenia fer en plena crisi. Hores de debat en els plens, que no van servir de res ja que l’alcalde, amb el suport de PSC i ERC, van tirar pel dret.
Així, va arribar la fi del primer mandat de Bel però l’obra no estava ni iniciada, i per això, dies abans de les eleccions, l’alcalde no va dubtar en simular l’inici de les obres, enderrocant part de la piscina exterior per fer creure que s’iniciava la construcció d’aquell macro complex. Un cop va aconseguir la segona victòria, l’engany es va fer evident: l’enderroc de la piscina es va aturar, i fins a dia d’avui, l’Estadi dóna una imatge dantesca com si hagués caigut una bomba atòmica enmig del que va ser la piscina d’estiu.

La manca de transparència i les falsedats van continuar durant el segon mandat de Bel, en què cada setmana repetia que les obres tornarien a començar en breu, però conforme avançaven els mesos i els anys, la realitat era que res avançava i, finalment, el govern va haver de reconèixer que l’empresa adjudicatària havia fet fallida i que ningú volia fer un projecte inviable, tal i com sempre vam denunciar des del nostre grup. Quants anys i energies perduts!

Immediatament va arribar un segon capítol del serial: la resolució del contracte amb l’empresa adjudicatària, un contracte que anava lligat a la construcció d’un pàrquing soterrat a la plaça Mossèn Sol, a l’ampliació de la zona blava de Tortosa, tot a canvi d’aquell palau d’aigües. La forma en que van resoldre el contracte ja és coneguda: l’empresa va marxar sense pagar les indemnitzacions pertinents a l’Ajuntament. Un escàndol més denunciat pel nostre a l’Oficina Antifrau, atès que els altres grups de l’oposició gesticulaven molt però de portar el cas on tocava res de res.


Així, arribem finalment, al tercer i actual mandat de Bel, ara alcalde gràcies al suport de Monclús. S’ha presentat un nou projecte molt més realista, com el que sempre havíem defensat nosaltres. Ara bé tampoc es consensua amb l’oposició ni es energèticament 100% renovable amb biomassa com sempre van prometre tant convergents i republicans. A més a més, ara ja no tenim piscina d’estiu ja que s’ha enderrocat per a res. Tortosa només tindrà una piscina i petita. Sobre el desgavell a l’hora d’adjudicar l’obra i els canvis d’empresa millor no parlar-ne perquè parla per si mateix tot el que ha succeït. Tanmateix, des de Movem Tortosa celebrem que estiguem més prop de tindre piscines, però lamentem que aquestes formes de governar ens hagi fet perdre gairebé 10 anys, recursos econòmics i instal·lacions existents. Si s’hagués escoltat mínimament alguna de les nostres consideracions possiblement no haguéssim arribat mai a aquesta situació que reflexa, malauradament, que tenim un mal govern.