22.8.16

NOVA PISCINA, NOUS ERRORS

Les instal·lacions municipals més polèmiques de Tortosa en els darrers anys han estat i són les piscines municipals. Tothom sap com el govern de Bel ha errat en aquest equipament, primer amb l’aprovació d’un projecte faraònic i inviable, seguint amb la destrucció populista d’una part de la instal·lació per simular l’inici de les obres, dies abans de les eleccions. I després, consumat el fiasco, amb la resolució de l’antic projecte deixant marxar l’empresa sense pagar les indemnitzacions pertinents, motiu pel qual el nostre grup s’ha vist obligat a portar el cas a l’Oficina Antifrau de Catalunya perquè sigui investigat. Tot plegat, un màster en la mala gestió i, sobretot, en la prepotència d’un govern incapaç d’escoltar les aportacions i crítiques constructives de l’oposició.

Unes crítiques que vam dur a terme durant mesos abans que s’aprovés el projecte, explicant que els números no quadraven per enlloc, que era inassolible per a qualsevol empresa i a més a més, en un context dels primers anys de la crisi. Paraules que van ser menystingudes a tot hora, amb un intent de ridiculitzar la nostra argumentació.
Tanmateix, el temps posa a tothom en el seu lloc, i el projecte nou que ara el govern municipal presenta, globalment és una còpia a allò que el nostre grup sempre ha demanat, primer des d’ICV, després des de Movem Tortosa, on ens hem integrat. Un projecte realista, digne per a la ciutadania i per al Club Natació Tortosa, lluny d’estridències olímpiques i que pugui combinar la pràctica de l’esport federat amb la del públic en general. 7 anys perduts, i si comptem els de la construcció, en seran 9. Aquest és el preu de no escoltar i no fer les coses bé.

De fet, el que ara ens preocupa, de nou, és l’actitud del govern de CiU – ara amb el beneplàcit de l’ERC de Montclús- que han estat incapaços de consensuar el nou projecte de piscines amb l’oposició, tot i que el nostre grup ens hi vam oferir públicament. Quan no hi ha eleccions a la vista sembla ser que al senyor Bel i els seus regidors no els interessa per a res buscar consens, i el nou projecte, es va “ventilar” amb tant sols 4 minuts – quan dic 4 són 4 – en la comissió d’urbanisme presidida per la senyora Roigé. 4 minuts per explicar el projecte i haver de mostrar el nostre vot. Sense poder fer cap aportació.


I així les coses, per a Movem Tortosa, més enllà d’aquesta actitud de vella i caciquil política, amb el sorprenent suport d’ERC ( no recorda Montclús com criticava la prepotència de Bel només fa un any?) el nou projecte de les noves piscines, energèticament parlant, naix coix. El funcionament serà amb una caldera de gas i suport de plaques solars atès que la llei obliga que el 60% de l’energia en una instal·lació pública com aquesta sigui renovable. Ara bé, el 2018, quan inaugurem la piscina, la normativa obligarà que l’energia renovable sigui del 100%, i els tortosins i tortosines, gràcies a un govern que no sap escoltar, tindrem l’equipament que més energia gasta de totes les instal·lacions municipals totalment obsolet, havent perdut una oportunitat d’avançar-nos i ser un referent com altres localitats de les Terres de l’Ebre, apostant per la biomassa, que a més genera llocs de treball en el nostre territori. 4 minuts donen per al que donen i aquest debat ni els interessava ni el volien escoltar. Les noves piscines, generen nous errors. Continuem sense aprendre a escoltar-nos i a construir projectes de ciutat, fent partícips a tothom, especialment a aquells que en alguns temes com el que ens ocupa, el temps ens ha donat la raó. Amb tot, des de Movem Tortosa continuarem exercint una tasca constructiva i crítica jugant el nostre paper com a principal grup de l’oposició, fiscalitzant tot allò que sigui necessari i estenent la mà al govern perquè no cometi més errors que, al cap i a la fi, més enllà de perjudicar-los a ells políticament, el que fan és perjudicar al conjunt de tota Tortosa.