13.8.14

ACTIVEM TORTOSA

Fa poc, mentre conversava amb un conjunt d'economistes i persones vinculades en el món de la cultura, m'ho deien clar: “Tortosa necessita activar el seu futur, el seu potencial, cercant-lo, perseguint-lo, amb les idees clares i decidides”. Aquest hauria de ser nostre principal objectiu com a ciutat i com a societat. Malauradament, per al conjunt dels tortosins i tortosines, les coses ara per ara no són així.

No entraré a valorar tot allò que s'ha fet malament en els darrers anys de govern de CiU, amb majoria absoluta. Ni del pla estratègic de ciutat inexistent, ni de les obres inacabades del nucli antic, ni de l'espectacular capsa de vidre que havien de fer al pont del ferrocarril per ser una zona d'oci, ni de les piscines, ni de la nul·la rehabilitació d'habitatges, ni de la poca sensibilitat vers els qui més pateixen els estralls d'una crisi, que a hores d'ara, s'ha convertit en una autèntica estafa en favor de les classes altes i el món financer. No hi entraré, són els tortosins els qui ho han de valorar.

En canvi, prefereixo, en termes positius, transmetre un missatge d'esperança, de no perdre la il·lusió, de continuar creient en una Tortosa diferent, millor, amb moltes opcions de futur per al present i per als nostres fills. Una Tortosa possible a mig i llarg plaç si sabem activar les nostres potencialitats, fent realitat allò que molts tortosins i tortosines pensem i somiem.

Tanmateix però, és necessari fer un anàlisi crític de com hem arribat fins aquí, en aquesta situació de degradació, d'abandonament general i de manca de planificació. Cal, més enllà dels governs de torn que hi ha hagut a l'Ajuntament, repensar amb profunditat la ciutat i el paper que volem que aquesta desenvolupi en el conjunt de Catalunya. Una Catalunya competitiva, on ningú regala res i on les ciutats mitjanes com la nostra, planifiquen el seu futur, decidint estratègies a llarg termini, creant sinergies, prioritzant actuacions, i, sobretot, fent-ho a partir del consens polític i social, un fet impossible ara per ara a Tortosa, amb un alcalde i un equip de Govern que estan més interessats en el seu partit i governant només per als seus votants que no pas amb el progrés global de la ciutat.

La tradició comercial de Tortosa, bimil·lenària, amb una influència a l'Ebre, Baix Aragó i la zona de Vinaròs, hauria de rebre un suport més decidit, especialment el comerç petit i mitjà, que tant valor afegit dóna a la ciutat, una de les principals fonts de la nostra riquesa; la trama dels carrers i places del centre i la ciutat històrica, amb un urbanisme que apostés per la rehabilitació, amb programes per atreure joves i que rehabilités realment el cor de Tortosa enlloc de seguir expandint-mos a canvi de destruir allò que ja tenim; la millora de tots els barris de la ciutat, des de Remolins, Ferreries, el Temple i Sant Llàtzer; la potenciació del nostre sòl industrial; les oportunitats que se'n deriven del nostre patrimoni ambiental, com el riu, els Ports i la proximitat amb el Delta, per no parlar del nostre importantíssim patrimoni històric, un dels conjunts antics més importants de Catalunya, amb 6,5 quilòmetres de muralles i fortins, que amb les xifres a la mà, en un temps de 10 anys podrien ser rehabilitats i donar un tomb espectacular a la ciutat, amb una nova projecció exterior, amb una autoestima més alta, amb una reactivació econòmica, en definitiva, amb un nou futur. Un nou futur que hauria de passar per la defensa de la sanitat i l'educació públiques, imprescindibles per a la igualtat d'oportunitats de tota la ciutadania.

Tortosa pot molt més, podem molt més. Som molts els qui ho creiem, jo mateix estic en política per això; per contribuir, humilment, a transformar la nostra ciutat cap a un futur millor. Dialogant, parlant, consensuant, prioritzant, sent sensible amb els qui més pateixen, amb els emprenedors que més arrisquen i innoven o amb els joves que marxen pensant que no hi ha futur. Amb humilitat i vocació de servidor públic, espero, poder merèixer la confiança i la força de molts de vosaltres per poder continuar pensant que, entre tots i totes, el somni de construir una Tortosa millor és plenament possible.