22.3.11

CREURE EN TORTOSA I EN EL DEBAT DE COM CONSTRUÏM LA CIUTAT


En els temps actuals de desafecció i passotisme crec que és bo recordar que la política si no la fas, te l'acaben fent. Per tant, cal participar-hi -en la mesura que es pot- si hom es sent partícep de la societat en què viu. La gent que em coneix sap del meu compromís amb Tortosa en diversos àmbits, i sobretot, de quin model de ciutat crec que els tortosins ens mereixem.Per això, un dels motius que m'ha fet participar novament en les eleccions municipals és el fet de creure que encara cal canviar i millorar moltíssim la nostra ciutat. Certament, hem avançat, però penso que podem fer-ho encara molt més i millor.

És en aquest sentit que hem presentant una de les nostres propostes centrals, que no la única: impulsar de manera prioritària la rehabilitació del patrimoni històric tortosí, i finalment, presentar una candidatura a la UNESCO per ser reconeguts com a Ciutat Patrimoni Cultural de la Humanitat.Si Tortosa aconseguís aquest reconeixement tindria un segell de qualitat que potenciaria al màxim allò que tots volem: el renaixement de la ciutat històrica i tots els barris, i amb ell, la potenciació de la restauració, el comerç, el turisme, la construcció... i tants altres sectors que se'n veuren beneficiciats.

Evidentment, aquesta proposta no naix del no res (com alguns ja interessada i desgracidament prediquen) sinó que està fonamentada per l'assessorament previ que hem fet en diferents àmbits de la mateixa UNESCO així com de les normatives existents. Vull també recordar que la setmana passada, en una entrevista a Ràdio Tortosa, l'estimat Federico Mayor Zaragoza (ex director general de la UNESCO) afirmava que Tortosa podia aspirar a ser patrimoni de la humanitat si sabíem trobar-li una singularitat.

En aquest sentit, cal recordar que comptem amb un dels quatre nuclis històrics més grans i importants de Catalunya. Un nucli que va des del Mercat Central fins al call jueu de Remolins, que està declarat d'interès històric-artístic nacional per part de l'Estat i que, en el seu interior aglutina múltiples monuments de totes les èpoques i estils. Un nucli antic que compta amb més de 6 quilòmetres de muralles, que ens fan únics i singulars tan en la seua extensió (de les més grans de la Península) com pel fet de permetre veure la transició de les estructures medievals a les modernes, sense que això succeeïxi de forma tan clara i extensa en altres llocs.

El mateix dia que presentàvem la idea, alguns regidors ja criticaven i menyspreaven la proposta sense haver ni tan sols aprofundit ni preguntat al respecte. El mateix va passar fa 15 anys quan el senyor Cardús va presentar la idea de la Festa del Renaixment, que ara tant ens omple d'orgull i tants beneficis ha generat a Tortosa. Hem de creure més el que som, el què tenim, el què podem ser, però sobretot, hem de deixar-nos de partidismes i treballar fort per la nostra ciutat. És això el que volen i mereixen els tortosins.