25.2.10

REHABILITACIÓ D'HABITATGE AL NUCLI ANTIC: MISSIÓ COMPLERTA


Finalment, després de mesos de treball i gestions, podem dir avui tal i com apunta el diari El Punt que la rehabilitació massiva d'habitatges a la ciutat històrica de Tortosa cada cop està més prop. En primer lloc, vull felicitar públicament a la Carme Trilla, Secretària General d'Habitatge de la Generalitat, i al David Jarque, Coordinador del departament a l'Ebre, perquè han cregut fermament en allò que vam iniciar arà farà gairebé un any quan jo mateix estava al capdavant d'aquesta responsabilitat al territori.


Tal i com vaig dir en el seu dia, sabia que Jarque seria una persona capaç de continuar la feina, i tot i les múltiples dificultats que es trobaria portaria a bon port una de les millors notícies que podíem sentir a Tortosa des de fa temps.


La declaració de Zona Estratègica de Rehabilitació d'Habitatges així com la inversió de 4 milions d'euros en la recuperació de la Casa Fustegueres dels carrers Taules Velles i Portal de Palau són notícies que potser tenen menys volada que les inauguracions de carrers, però que aporten molt més a la dinamització econòmica i social d'un dels barris més vells i encantadors del país.

Així, la primera, permetrà facilitar la rehabilitació de cases i pisos a totes les persones que ho desitgin augmentant considerablement els ajuts i essent prioritaris davant de qualsevol altra obra. Santa Clara, el Garrofer, el Centre, el Nucli Històric, Remolins i Rastre són barris de Tortosa que estan plens de cases en ruïna i que clamen al cel la seua reconversió en residències dignes i modernes tal i com passa a Girona o Tarragona.


D'altra banda, la reconversió de la Casa Fustegueres en la delegació d'Habitatge als baixos i en 25 pisos per a joves a les diverses plantes comportarà allò que sempre he defensat des d'ICV, des dels Amics dels Castells i des d'Habitatge: portar vida al barri, a través de llocs de treball i sobretot de famílies, convertint una casa en ruïnes en un edifici neoclàssic digne d'una ciutat avançada i moderna, que recupera amb orgull el seu nucli històric i se n'aprofita. No podem obviar que aquesta casa està situada en una cruïlla clau de la zona antiga, a l'entrada de la catedral i del museu de la mateixa el qual és visitat per 40.000 persones l'any.


Ara, però, cal que tot això, després dels acords amb l'Ajuntament, no quedi en paper mullat, sobretot la declaració de zona estratègica, ja que s'ha d'impulsar, incentivar i acompanyar - i molt- al sector privat, el qual hauria de "desembarcar" a la zona per rehabilitar centenars de pisos, fent-los moderns i atractius però singulars i únics, els quals podrien tenir més valor que en qualsevol altre indret de la ciutat, trobant-se en un barri patrimonial de primer ordre.


Esperem que així sigui, que l'Ajuntament realment s'impliqui, i que des del departament d'Habitatge, de la mà de Trilla i Jarque, tractin com es mereix aquesta ciutat i aquest barri, que no em cansaré de dir que ha de servir per ser un dels revulsius de l'economia de la nostra ciutat en ple segle XXI.