3.9.09

CASTELLS DE TORTOSA, CASTELLS PER LA PAU


El proper dijous celebrarem la Primera Caminada pels Castells i per la Pau a Tortosa. Aquesta jornada, organitzada pels Amics dels Castells i Nucli Antic, té per objectiu presentar a la nostra ciutat la Xarxa de Castells per la Pau de Catalunya, la qual impulsa la museïtzació de part dels castells de Figueres i Barcelona per posar-los en valor a través de la creació de centres-museus de la pau i els drets humans.

Certament, els castells són el símbol més important que tenim en relació al passat bèl•lic de la nostra societat. Tortosa, front de múltiples batalles des de temps immemorials, bastí un gran complex emmurallat de fortificacions i castells que la situen avui dia com la ciutat amb més quilòmetres de muralla de la Península, fins i tot superant Àvila, ciutat que mai enderrocà els seus murs.

Fa anys que el Govern de la Generalitat i l’Ajuntament estan impulsant el Pla Director de Muralles, el qual ha de servir per fer la diagnosi de l’estat del complex emmurallat i , sobretot, per realitzar una proposta global per al seu aprofitament i restauració en benefici de Tortosa. Per això, des d’Amics dels Castells, amb 14 anys de defensa d’aquest patrimoni històric, proposem un nou ús al fortí d’Orleans: la seua reconversió en un centre d’interpretació de la pau i dels drets humans.

Ho fem en primer lloc perquè Figueres i Barcelona ja estan impulsant aquesta Xarxa Catalana de Castells per la Pau, de la qual pensem que Tortosa –essent la ciutat catalana amb més castells- no es pot quedar fora. Ho fem també perquè volem donar idees a les administracions competents, les quals fins ara no han estat a l’alçada de les circumstàncies (ni les Avançades de Sant Joan tenen cap funció definida ni hi ha projectes ni idees globals, a més de no haver aprovat encara el Pla Director). I finalment, ho fem perquè pensem que és positiu reconvertir la simbologia de guerra dels castells en pau ja que aquesta es construeix també des de la base, i per tant, volem seguir la màxima de “pensa globalment, actua localment”. A més, també considerem que un centre d’interpretació sobre la pau i drets humans és més universal i que per tant, lligat als centres de Figures i Montjuïc, pot atreure molts més visitants que centres de temàtica exclusivament locals.

La jornada consistirà en la concentració el dijous 10 a les 18.30 a la Plaça de la Cinta on Martí Olivella, un dels fundadors del projecte a nivell nacional, explicarà les experiències de la Xarxa Catalana dels Castells per la Pau; on a més, projectarem un vídeo de suport molt emotiu de Federico Mayor Zaragoza, a qui vull agrair públicament la seua col·laboració i ajuda; i finalment farem una visita al castell d’Orleans, on realitzarem una “tirada” de globus blancs simbolitzant que aquest recinte pot ser important per a una ciutat que vol recuperar el seu patrimoni històric.