3.4.08

EBRENCS I EBRENQUES ABANS QUE TOT


Aquests dies ens trobem immersos en la polèmica sobre la gestió de la sequera. Davant la situació extrema en què es troba el nostre país, el Govern de la Generalitat ha previst moltes mesures per tal de pal·liar una situació del tot greu. Malauradament, les formes i les maneres en què s’ha gestionat aquesta sequera han estat poc valentes, responsables i transparents. Per aquest fet, amb raó, s’ha indignat molts ebrencs i ebrenques, entre els quals m’incloc.

El possible transvasament temporal del Segre i, per tant, de la conca de l’Ebre és una solució a la qual no hi podem donar suport des de cap instància del territori. Tot i això, cal recordar que el departament de Medi Ambient està treballant amb els principis de la nova cultura de l’aigua a través de polítiques de reutilització, estalvi i eficiència. En són prova totes les dessalinitzadores que s’estan construint perquè la regió barcelonina sigui autosuficient; o la paralització de molts plans parcials a Barcelona per tal de no fer un ús irresponsable de l’aigua; les mesures que s’estan imposant per llei a la nova construcció d’habitatges o el dur decret de sequera que està en funcionament. Aquestes mesures fan que l’àrea de Barcelona, amb molts més habitants que fa 10 anys, consumeixi molts menys litres d’aigua.

Tot i això, l’extrema sequera que només pot ser comparada a la que va afectar Catalunya a finals dels anys 40 ens posa en una situació d’emergència nacional. El departament de Medi Ambient tot i fer un gir en política hidràulica de 180 graus durant aquests darrers anys al Govern no pot donar com a solució el transvasament temporal del Segre o de qualsevol altre riu. Cal alternatives i cal, sobretot, molt de diàleg amb els agents socials i amb els territoris afectats.

La gent d’ICV al territori hem prioritzat els interessos de les Terres de l’Ebre abans que els de partit i ens hi hem posicionat en contra de forma clara. Abans som ebrencs i ebrenques que persones amb militància política. Caldrà veure si al llarg de la curta història democràtica catalana hi ha hagut alguna regional ebrenca, en un moment amb responsabilitats de govern, es posicionés en contra d’una mesura prevista per algun membre del seu propi partit.

Us adjunto el manifest aprovat per la Intercomarcal d’ICV Terres de l’Ebre:


LA REGIONAL D’ICV A LES TERRES DE L’EBRE

NO DONARÀ SUPORT AL TRANSVASAMENT TEMPORAL DEL SEGRE

Davant l’anunci per part del Govern de la Generalitat que, cas de continuar la situació actual de sequera, es planteja fer un transvasament temporal del riu Segre, la direcció d’Iniciativa per Catalunya Verds a les Terres de l’Ebre vol manifestar:

- Que referma el seu compromís amb el territori i la nova cultura de l’aigua, i reitera la seva adhesió al “Compromís per l’Ebre”.

- Que comparteix plenament les solucions estructurals que la Conselleria de Medi Ambient planteja en l’horitzó del 2009, fonamentades en els principis de la nova cultura de l’aigua (estalvi, reutilització, eficiència i dessalinització).

- Que la consolidació d’aquest model ha de fer possible iniciar la recuperació progressiva de la concessió actual del minitransvasament a Tarragona.

- Que la gestió comunicativa i política de les mesures excepcionals per combatre la sequera ha estat i és del tot insatisfactòria, i que el departament no ha sabut transmetre el canvi de model en matèria de gestió d’aigua que s’ha vingut implantant en els darrers quatre anys, que es fonamenta en l’estalvi, l’eficiència, la reutilització, i que culminarà amb l’entrada en funcionament de tres dessalinitzadores noves entre el 2009 i el 2012. Cal, doncs, que el departament faci un exercici de transparència i diàleg amb els agents socials, econòmics i moviments socials per tal de promoure un acord ampli al territori.

- Que el nostre compromís amb el territori no ens permet donar suport a mesures que, tot i presentar-se com a provisionals, d’emergència i temporals, queden fora del marc de les nostres propostes en matèria de gestió d’aigua.

- Que demanem a la ciutadania de les Terres de l’Ebre que valori de manera crítica la gestió de la política d’aigua a Catalunya tenint en compte l’objectiu de consolidar un model sense transvasaments, però que no es deixi enganyar pels plantejaments demagògics i oportunistes d’aquells que han defensat i defensen els transvasaments com a solució estructural.


Tortosa, Terres de l’Ebre, 2 d’abril de 2008.

4 comentaris:

emigdi ha dit...

Jordi,
Content de la resposta que s'ha donat des d'ICV-Terres de l'Ebre. Et passo les rogatives a la Mare de Déu de l'Aldea que he escrit, dedicades a l'honorable conseller Baltasar:
ROGATIVA A LA VERGE DE L'ALDEA: AIGUA

Mare de Déu de l'Aldea,
fes-te sentir ben aviat,
fes que els àngels s'orinin,
dintre del riu Llobregat.
I que eixa aigua celestial,
duri tota una eternitat,
que reguin la nostra terra,
i embriagui els de la Generalitat.
Que els rius siguin manantials,
que arribin sempre a la mar,
aigua per al president Montilla,
aigua, aigua per al conseller Baltasar!
Que l'aigua és la força de la vida
i ens deixin un cop d'empipar,
a qui creiem en ideals
per ells, no gaire importants!
I aigua per a Catalunya,
nostre país benaurat,
que ara té set i... plora,
sense aigua, ni llibertat.

Una abraçada,
emigdi

Jordi Arrufat ha dit...

Felicitats per la vostra valentia!
Ara cal que us feu sentir de valent Jordi!

i ha dit...

Jo també felicito la conseqüència de la gent ebrenca d'ICV. Ja son dos partits del govern, a l'Ebre, que diuen NO al Transvasament del Segre-Ebre. Bò. Ja només en queda un!
Lo que no entenc és:
La gent d'ICV de Lleida i l'Ebre s'han manifestat en contra de les mesures que pren un membre del seu partit, que fa Baltasar ocupant un lloc que sotmet a ICV a una divisió interna?
Apart d'altre bajanades....que lamento profundament.
Ara mateix l'única sortida digna d'ICV i Baltasar és dir que ell no en sap més i que ho agafe un altre...
Canvieu algo que la màquina no va!
Ànims!

loriuesvida2 ha dit...

I Jordi, què n'opines ara de que ICV doni suport a la prolongació del minitransvasament a Tarragona? És així com s'anirà recuperant poc a poc la concessió actual? Quina vergonya i que ridícul alhora que un partit que porta el nom de VERDS doni suport a aquest transvasament, tot i que molts diguin que no ho és. A les Terres de l'Ebre ara ja no tenim cap força política catalana que ens defensi,es podia més o menys esperar però no pas de la que tu en formes part."Ecologistes de debò...me'n ric per no plorar. NO N'HI HA PROU QUE US DESMARQUEU HOME, DIMITIU TOTS PER COHERÈNCIA!!!!