7.11.07

CONTRA EL CANVI CLIMÀTIC, + MÉS ESQUERRA VERDA

De ben segur que molts dels que llegiu aquest post ja coneixeu la notícia en relació a la campanya contra el canvi climàtic que hem iniciat des de Joves d’Esquerra Verda i des d’ICV a les Terres de l’Ebre. Una campanya que té com objectius, d’una banda, conscienciar la ciutadania a través de repartiment de materials diversos, i d’altra, implicar als ajuntaments del territori a emprendre mesures a nivell local per combatre aquest fenomen d’abast mundial.

Precisament, aquest dilluns el ple de l’Ajuntament tortosí aprovava una moció que ICV presentàvem en concordança a aquesta campanya. Tots els partits, a excepció del PP, van votar-hi a favor. El PP s’hi va negar per estar en desacord en l’últim acord que ICV proposàvem a la moció: promoure models d’ocupació del sòl que afavoreixin la compactació urbana, evitin la dispersió de la urbanització i les edificacions en el territori mitjançant la previsió dels creixements en continuïtat amb el teixit urbà existent, i que facin possible la implantació de sistemes de transport col•lectiu i la mobilitat sostenible en general.

Entenc, doncs, la postura sincera del partit conservador, i del seu portaveu, el senyor Faura que no podia votar a favor de la moció per aquests punts. No entenc, en canvi, la postura – per mi hipòcrita- tant del PSC com de CiU de votar aquesta moció i aquest punt en concret quan tenen com objectiu crear una macro urbanització de més de 1000 habitatges, dispersa, als afores d’un poble de 400 habitants... Em recorden al seu concepte de nova cultura de l’aigua, amb transvasaments del Roine i projectes d’aquests tipus.

Sigui com sigui, la moció fou aprovada, i per tant, cal tenir il•lusió en què el nostre consistori estigui al dia en un problema global que també s’ha d’ajudar a solucionar des d’un punt de vista local. “Pensa globalment, actua localment” diu una màxima ecologista. Així ho hem cregut des d’ICV i des de JEV i així esperem que sigui.

Nosaltres, per unaltra banda, continuarem treballant políticament per l’increment del transport públic, la creació de sòl urbà compacte i no dispers, l’eficiència energètica i potenciació de les fotovoltaiques, entre d’altres. De fet en molts casos ja ho hem fet i tant des d’ICV com des de JEV s’està treballant perquè tant l’estat com la Generalitat incrementin els combois ferroviaris entre BCN i Tortosa, es creï una xarxa ferroviària interna de l’Ebre o arribin les inversions necessàries, per part de l’estat, a l’hora de protegir el Delta de l’Ebre.