3.10.07

ARRIBA L’HORA D’UN NOU MODEL DE FESTA MAJOR A TORTOSA


Durant els darrers anys hi ha hagut un debat intens sobre la festa major de Tortosa. Aquest debat, molts cops electoralista, no ha acabat donant fruits i per tant, no s’ha concretat mai amb un nou model de festes de la Cinta, que miri cap al segle XXI, amb un horitzó d’una ciutat capdavantera, moderna i avançada.

Des d’ICV, tal i com us havia anunciat fa uns dies, tenim una proposta de nou model de festes, el qual hem volgut fer públic durant aquesta setmana, passades ja les primeres festes del nou govern de Tortosa, CiU i ERC, forces que en llurs programes electorals, a l’igual que ICV, defensàvem un nou model per a la nostra festa major.

Esperem, doncs, que a partir d’avui, i amb un any d’antelació, puguem preparar unes festes, entre tots i per a tots. Només així podrem tenir un model de festes obert a tota la ciutadania, orgull de les Terres de l’Ebre. Precisament per això, el nostre model pretén ser un punt de sortida i l’hem presentat al regidor convergent, senyor Jordi Folqué així com a la resta de forces polítiques i a la societat civil tortosina. Amb el consens i la unió de tothom, penso, podem tornar a tenir unes festes dignes i volgudes per la majoria.

El nostre model és més curt en dies, i a la vegada més intens en activitats, i a més, de millor qualitat. Proposem que les festes s’iniciïn el dijous per la tarda i acabin el dilluns de la Cinta. Per tant, amb una durada de 5 dies. A més, dividim la festa major en diferents espais/recintes sectorialitzats. Aquests són: la nova plaça de la Catedral (per als actes més solemnes), la plaça del Rastre (centre logístic i de sortida del circuit que hem creat per als principals actes), la plaça de l’Ajuntament (per a la celebració del primer i últim dia de festes, a més de ser un espai destinat a activitats infantils), el parc Teòdor Gonzàlez (per a la realització dels balls més tradicionals i les activitats lúdiques i culturals per al públic adult), l’estadi i el passeig de l’Ebre (per a les activitats esportives i de penyes, a part de la celebració de menjars populars a la vora del riu), el pavelló firal ( per als concerts joves i una zona lúdica amb la participació de tots els pubs de Tortosa), i finalment, la plaça del Carrilet per a les músiques del món. Per tant, set espais repartits equilibradament per la ciutat, que han de tenir quatre escenaris musicals (pavelló, ajuntament, parc i carrilet), a més d’un escenari especial a la nova plaça de la catedral per a la realització del pregó, presentació de pubilles, processó i ofrena, entre d’altres. A més, proposem un únic circuit –que s’hauria de consensuar amb totes les parts implicades- per a la realització cada dia d’una activitat: dijous, desfilada de pubilles per a la presentació; divendres, correfoc; dissabte, ofrena; diumenge, processó; dilluns, pel matí trobada de gegants dels Països Catalans, i per la tarda, coso iris. Aquest circuit sortiria de la plaça del Rastre i aniria pels carrers Nou del Vall, Sant Blai, Cervantes, Ramon Berenguer IV, Generalitat, Plaça de la Pau, rambla Felip Pedrell, per acabar desembocant a la nova plaça de la Catedral.

Proposem també noves activitats per animar les festes com la celebració d’un concurs de castells de focs, amb el qual els tortosins i tortosines poguessin triar l’empresa pirotècnica per a la realització del gran Castell de focs del diumenge de l’any següent; apostem per la creació d’un circuit de barres tortosines en els principals recintes; per la creació del concurs de la “tapa tortosina” implicant al sector de la restauració, el qual hauria cada any de fer una tapa sobre un producte concret i la ciutadania elegir el bar/restaurant guanyador; també apostem per la recuperació del concurs d’engalanar els carrers –cada barri hauria d’elegir un carrer per lluir- i també la ciutadania mitjançant votacions elegirà el guanyador, a l’igual que també proposem que la gent pugui escollir a través de díptics i internet, els grups de música que han d’actuar a les festes, sempre proposats per l’ajuntament.

Finalment, apostem per unes festes basades en la mobilitat, i per això, habilitaríem les atraccions al parc de la Fira, i així deixaríem espai per aparcar a l’avinguda Lleida a la gent de fora, a més de posar a disposició de la ciutadania una línia de bus pel nucli urbà, connectant tots els aparcaments i espais més allunyats. Altres propostes passen per què hi hagi durant els dies centrals –divendres, dissabte i diumenge- sempre tres actuacions musicals de tres estils i de gran nivell (pop-rock, ball, alternativa) i a uns preus assequibles o gratuïts.


El model en sí té moltes més idees que ara no puc resumir aquí però que us animo a què veiéssiu a la pàgina web www.iniciativa.cat/tortosa . En definitiva, es tracta d’un model nou, que respecta i potencia les activitats que ja funcionaven, que intensifica les activitats i diversifica els espais, i que pretén fer de la Cinta, una festa major més atractiva i participativa. Esperem respostes i idees, treballant, sempre per Tortosa.