12.9.07

RENOVAR LA CINTA JA ! ! !


Cal renovar la festa major de Tortosa. Aquesta frase és gairebé unànime en la majoria de tortosins i tortosines. I amb raó. Les festes de Tortosa han deixat de ser atractives i xaladores en comparació a fa uns anys.

Les societats evolucionen i la societat tortosina no n'és, per sort, cap excepció. Les vacances, la millora dels transports que et faciliten accedir a un concert lluny de Tortosa, les comoditats, les segones residències, els canvis de gustos, els exàmens universitaris de setembre, entre d'altres causes, són alguns dels elements que ens haurien de fer veure que el plantejament de les festes ha de canviar, adaptant-se a la realitat de la Tortosa del segle XXI.

Des d'Iniciativa per Catalunya Verds tenim un nou model de Festes, el qual oferirem properament al nou govern tortosí perquè el consensuï, i perquè, el porti a la pràctica. Estem convençuts que independentment dels colors del govern tortosí de torn cal fer aquest pas, fora de partidismes, donant noves idees i apostant pel bé comú de la ciutadania tortosina.

Volem unes festes dinàmiques, obertes, que respectin els actes tradicionals però que siguin també modernes i capdavanteres, integradores, i sobretot, que activin i facin xalar als tortosins i tortosines al màxim. Ens sobta que el nou govern de CiU ha copiat el model anterior sense fer cap canvi significatiu. Això indica, que no tenien model, o que simplement no esperaven governar la ciutat. Esperem que l'any que ve apliquin un nou model, i que part d'aquest, estigui consensuat amb l'oposició i amb la resta de la societat civil del municipi. Només així la Cinta tornarà a ser un èxit. Sent una festa de tothom i per a tothom.

Cal retornar la il•lusió col•lectiva per gaudir d'una festa major digna d'una ciutat que ha de ser capital. Perquè ser capital vol dir això: deixar de ser un poble gran per tenir una visió més oberta i acollidora amb actes més atractius, no només per als tortosins i tortosines, sinó per al conjunt dels ebrencs i ebrenques.

2 comentaris:

Jordi Roig i Valldepérez ha dit...

Lo més difícil és retornar la il•lusió de viure les festes a les tortosines i tortosins. A altres poblacions de la vora, la gent surt perquè són festes, no per què al programa d’actes hi algun esdeveniment que el fa moure de la cadira. Estaré pendent del vostre anunci per veure quin model proposeu. Salut!

Oriol Gracià ha dit...

Aquest del model de festes és un tema que ja cansa. A mi ja m'està bé, un cap de setmana per als actes religiosos i l'altre per als més festers. Pel que fa al calendari no crec que hi haja gaires alternatives.

Ara bé, falten actes amb una mica més de canya, amb més trempera... la presentació de penyes, per exemple, ha decaigut. No fa tants anys es feia la festa de l'escuma i de l'aigua, les xarangues animaven els carres i s'encenia una traca. Allò sí que era un bon inci de festa!