17.9.07

ERC DE TORTOSA, INCÍVICA?



En política es produeixen mil anècdotes. Algunes són absurdes i altres són gracioses. La que s’ha produït aquesta setmana per part d’ERC de Tortosa no deixa de ser graciosa, però a la vegada absurda i preocupant.

Copiant el model barceloní, els socialistes tortosins amb el suport de la dreta, CIU, PP, Franquet van aprovar una ordenança del civisme feta de cara la galeria. CiU, amb les paraules de Ferran Bel, va dir que era una ordenança pèssima però que la votava a favor per tal que no el titllessin d’electoralista.

ERC tenia postures diferents. D’una banda, els dos regidors d’aleshores d’aquest partit, Martín i Peiró, votaven en contra perquè la consideraven retrògrada i mal feta. Entre d’altres elements, argumentaven que no es podia prohibir la col•locació de cartells en el mobiliari urbà sinó hi havia cartelleres... D’altra banda , el nou candidat d’ERC, i actualment Tinent d’alcalde, el senyor Forés, en les eleccions demanava una ordenança del civisme. O sigui, uns sí, els altres no...

Fins aquí tot normal, davant de la situació d’aquest partit a Tortosa. Però el que sobta més, és el que ha passat aquests dies. Possiblement és anèctodic, però realment demostra l’esperit de com es fan algunes: ERC de Tortosa incompleix aquesta ordenança. De fet, legalment encara no la incompleixen perquè no està en vigor. Però és com si ho fessin en el sentit ètic.

Aquest 11 de setembre, com ja es conegut, ERC ha celebrat un acte a Tortosa – per cert, del tot encertat- però ha comès una greu irresponsabilitat cívica. Ha penjat cartells anunciadors de l’acte per molts elements del mobiliari urbà: senyals de trànsit, semàfors, cartells comercials...La pregunta és clara: s’aplicarien ells mateixos una multa si l’ordenança estigués en vigor? Ho han fet sense ser conscients, o simplement se’n riuen de la gent?

Han passat ja 6 dies de l’acte i encara estan penjats tots aquests cartells pel carrer Llotja, avinguda Generalitat, Cristòfol Colom... Íncivics van ser CiU i PSC quan van penjar durant les eleccions cartells al pont de l’estat quan hi havia un acord unànime de no fer-ho. I incívics ho són ara ERC quan pengen desenes de cartells en senyals d’Stop, semàfors, etc. Després, quan multin a la gent per fer el mateix se’ls castigarà i, en raó, molts s’emprenyaran.

Des d'ICV hem demanat la derogació total de l'ordenança per fer-la de nou. Cap altra força política ha presentat al·legacions, i per tant, es suposa que estan d'acord. En canvi sí que ho han fet altres entitats de Tortosa. Des d'ICV argumentem que cal plantejar alternatives serioses a una ordenança que no soluciona res a nivell pràctic i que només és simbòlica. Podeu trobar les alegacions i les alternatives a: www.iniciativa.cat/tortosa.
Estaria bé que deixéssim de fer política d’aparador i solucionéssim els problemes que afecten a la gent. Potser així, d’ordenances fetes de cara a la galeria no se’m haurien de fer, les quals ni els qui les defensen les compleixen. d'aquesta forma estaríem més a prop de solucionar els problemes reals dels tortosins i tortosines, apropant la política a la gent, i invertint el temps en debats basats en l' educació, la seguretat i no en l' absurditat.

9 comentaris:

poemes i lletres ha dit...

M'agrada molt el teu bloc i estic d'acord amb la majoria dels teus postulats. Potser tens raó amb aquesta crítica a ERC, quant a la col·locació de rètols al mobiliari públic, però has d'anar molt en compte perquè no crec que ICV estigui lliure de culpa en aquesta mena d'actes, i t'ho recordaran quan sereu vosaltres qui ho fareu, i de ben segur que passarà.

emigdi ha dit...

Jordi,
M'agrada molt el teu bloc i estic d'acord amb la majoria dels teus postulats. Pots tenir raó amb el teu post sobre l'errada d'ERC de posar rètols en el mobiliari públic. Ara, heu d'anar en compte, perquè no crec que hi hagi cap partit que estigui lliure de culpa en aquesta mena d'afers. I t'ho recordaran!!!Endavant amb el teu bloc. salut, Emigdi

________________________________ ha dit...

Gràcies Emigdi. Tot i que no ens coneixem personalment també segueixo els teus comentaris i el teu bloc i també comparteixo la majoria de les teues reflexions.

Tots els partits ens equivoquem, però la reflexió de fons que pretenia donar és l'absurditat d'alguns dels punts d'aquesta ordenança.

Prohibir penjar cartells hagués impossibilitat, per exemple, el moviment antitransvasament.

I crec que partits de tradició republicana i d'esquerres, amb els valors de la llibertat i la igualtat com a eixos principals, haurien d'haver presentat al·legacions en contra d'aquesta ordenança o pronunciar-se dins del govern.

joan mulet ha dit...

Del civisme.

Jordi Jordan té ganes de fer debats. Diu que vol parlar d’educació i seguretat. En canvi, no l’interessa parlar de l’absurd. No sé si creure-me’l, després de la seva carta publicada el 21 de setembre a l’Ebre. Si Jordi Jordan vol explicar la seva postura davant una hipotètica ordenança de civisme, pot explicar les seves alternatives, que ell qualifica de serioses, en lloc de senyalar la palla a l’ull del veí. Carregar contra ERC sí que és fer política d’aparador, sobretot quan l’única cosa que se li acut és recordar que ERC va votar en contra de l’ordenança de civisme presentada pel PSC i que, en tot cas, ERC pretén una millora en la regulació d’aquells actes de la vida ciutadana que poden esdevenir insuportables. ERC no es riu de la gent, com ell es pregunta, ben al contrari. Certament, ens hem deixat els anuncis penjats i no calia. Però no és menys ètic que aparcar el cotxe indegudament per entrar al bar, com alguns dels seus companys fan. Tampoc és menys ètic que arrogar-se el magisteri d’explicar qui som i què fem els d’ERC a Tortosa. Una actitud que més aviat el remet a la bugaderia. Ara que, si el que Jordi Jordan vol és això, pot començar esbudellant totes les curioses aventures i desventures de la seva formació. Segur que el setmanari li farà lloc amb una columneta fixa per tenir els lectors ben distrets. En qualsevol cas, entenc la seva preocupació social i que vigili què fan i desfan els altres partits polítics, ara que té més temps. Segur que també podrà aprofitar-lo millor que confeccionant gracioses cartetes de pre-campanya.

Joan Mulet

________________________________ ha dit...

Benvolgut Joan Mulet,

En primer lloc gràcies per entrar al debat. En democràcia sempre és bo donar els diferents punts de vista i agraeixo que ho hagis fet.

El comentari en si el que pretenia era reflexar que l'ordenança del civisme té molts de punts que són totalment absurds i que fins i tot, les autoritats i els partits polítics no compleixen o compliran. I a part d'ERC, també parlo de CiU i PSC.

Celebro que ERC estigui treballant des de dins del Govern en aquest sentit.

En quant al meu temps personal, segueixo tenint el mateix que abans, ja que segueixo treballant. Tot i això trobo de mal gust intentar atacar alguna persona per aquesta raó.

Salutacions,

Jordi Jordan

joan mulet ha dit...

Jocs de paraules

Atribueixen una frase cèlebre a Winston Churchill que venia a dir: “a la guerra es mor una vegada, però en política es mor moltes vegades”.

Et sents atacat, Jordi? Atacat per una qüestió de temps? No tinc cap interès en menystenir-te ni en saber què en fas del teu temps. No m’importa si el teu escrit “ERC de Tortosa, incívica?” és fruit de dos minuts de passió literària o si et va rajar des de l’insomni. El que m’interessa és el contingut i aquest, des del titular, no explica el que dius ara que volies explicar i que jo, com a ciutadà, vull reclamar-te que facis públic, tant com calgui: la teva idea de civisme. No en tinc prou que em remetis a una adreça electrònica.

D’altra banda, com a militant d’ ERC, no passo per alt que instrumentalitzis el partit on milito i una dada tan senyalada per a tots els catalans com la Diada, amb la finalitat aparent de bastir un argument. Estic convençut que tens molts millors recursos a l’abast.

Si més no, som presoners del nostre llenguatge i aquest, no és mai innocent: hi ha una intenció. Pel que fa als comentaris polítics, podria dir que es tracta de fer aparèixer la realitat d’una determinada manera, introduint la diferència que mantingui l’atenció de l’audiència. Se selecciona netament allò que es vol comunicar i de la forma en que es vol fer, adaptant-se al mitjà.

El civisme, fa temps que es un tema recurrent. Jo diria que inversament recurrent al major grau de tolerància que els ciutadans ens atorguem davant de qualsevol situació. Els partits i tantes altres associacions intenten fixar, si no resoldre, allò que l’educació social deixa anar.

No és una qüestió de qui som, si no de com som o com ens tornem. Es donen avui, comportaments que podríem tenir perfectament per bons però no ho són: baixar les deixalles als contenidors però no fer-ho dins dels trams horaris, no és correcte. Deixar les deixalles del cap de setmana al Coll de l’Alba a la paperera del cantó de l’ermita, no és el millor que es pot fer: qui pujarà a recollir aquella brossa? Doncs seria més convenient baixar-les als contenidors de la ciutat, per exemple. Sortir al camp i llençar les botelles de plàstic o els paquets de tabac buits per les vores dels camins, tampoc és gaire polit. Engegar els equips musicals a tot drap, de dia o de nit, tampoc és un bon signe de ciutadania, etc.

Els partits i les associacions en general, pretenen marcar als governs l’ideari de com cal administrar i explotar tot aquest civisme que les persones portem dins, tant a dins que costa de treure a la llum. Però no ens oblidem que la responsabilitat és de tots i cadascun de nosaltres.

Ànims!

________________________________ ha dit...

Benvolgut Joan,

Sense entrar en ganes de batalles, reitero tot el que he escrit. L'ordenança del civisme té molts punts absurds. ERC de Tortosa n'ha incomplit un d'aquests punts. D'aquí el títol metafòric. Hagués dit el mateix de qualsevol altre partit o col·lectiu que hagués fet el mateix. Sobre el posicionament d'ERC sobre l'ordenança és un fet, i tal i com et vaig dir, celebro que ara des de dins del Govern es modifiqui. Tot sigui pel bé de la ciutat.


Salutacions cordials i mil ànims!

Jordi Jordan

joan mulet ha dit...

"De fet, legalment encara no la incompleixen perquè no està en vigor".

________________________________ ha dit...

"ERC de Tortosa incompleix aquesta ordenança. De fet, legalment encara no la incompleixen perquè no està en vigor. PERÒ ÉS COM SI HO FESSIN EN EL SENTIT ÈTIC"