25.9.07

25 DE SETEMBRE: DIA INTERNACIONAL DE LA PAU



Aquest divendres passat oficialment es celebrava el dia internacional de la pau. Molta gent critica aquest tipus de celebracions afirmant que “no serveixen per a res”. El cert és que sempre hi ha hagut guerres i , malauradament, sempre n’hi haurà. Hi ha massa interessos en el si del planeta perquè sigui així.

Davant d’aquesta situació molta gent pot pensar que la celebració d’aquest dia no té sentit. Des del meu punt de vista, però, està totalment encertada la idea de celebrar internacionalment aquest dia perquè pugui servir per conscienciar a gent de tot el món sobre els conflictes bèl•lics que hi ha arreu del planeta i que afecten a milers de persones injustament.

Des d’ICV sempre ens hem identificat com a pacifistes. Darrerament hem presentat una campanya sota el lema “el comerç d’armes no és un joc”. Tal i com ha recordat la nostra diputada al Parlament i presidenta de Joves d’Esquerra Verda, Laia Ortiz, “mil persones moren cada dia per l’efecte directe de les armes convencionals, i milions d’altres pateixen les conseqüències de la seva proliferació i descontrol.” Per això, encara hem de lamentar que a dia d’avui a Espanya encara no sigui possible saber el valor de les exportacions d’armes per països, la categoria del producte exportat ni el seu ús final, ni quines garanties té el govern que l’armament exportat no tindrà un impacte negatiu.

En aquest mateix sentit, s’ha posicionat Joan Herrera que ha denunciat “la contradicció existent entre el discurs públic de José Luis Rodríguez Zapatero que afirma que vol liderar una llei internacional per prohibir el comerç d’armes de dispersió tot i que després permet que a Espanya es fabriquin i s’exportin”.

Tot i així, cal celebrar que el govern espanyol hagi admès una esmena d’ICV que anava en la direcció de comprometre a l’executiu a promoure i recolzar les iniciatives nacionals i internacionals tant en l’àmbit de les Nacions Unides com en els organismes multilaterals competents que tinguin com a objectiu la restricció i en el seu cas, la prohibició de les bombes de dispersió.

Un pas endavant, però no suficient. Per això continuem demanant que es prohibeixi també la fabricació i l’exportació d’aquest tipus d’armament a l’Estat Espanyol, i més encara, aquelles que van destinades a indrets com la Xina, Ghana o Israel.

1 comentari:

poemes i lletres ha dit...

Gràcies Jordi per la informació. Aquesta celebració ha passat totalment desapercebuda en el dia d'avui. Tot i que la idea de la pau sembla bonica (la paraula ho és i el nom per a un noi també), no és fàcil de portar-la a la pràctica. Vivim en un món en el qual els interessos econòmics estan per damunt de tot.
bona nit, emigdi