25.4.18

IMPULSAR EL COMERÇ TORTOSÍ


La globalització econòmica en què estem immersos està produint estralls en l’àmbit local. Cada cop les desigualtats creixen entre els qui més tenen i la majoria de la població. Les grans empreses es mengen les petites, que són absorbides i tenen greus dificultats per sobreviure en un context polític i social cada cop més difícil, on les noves tecnologies i la venta per internet està començant a canviar hàbits entre molts consumidors. Davant d’aquest fenomen, el comerç tradicional, petit i mitjà, regentat per famílies de classe mitjana ho té cada vegada més difícil. Sobreviure i competir en un món tant global és gairebé quelcom heroic. Tanmateix, aquest és el comerç que dóna vida, que fa que existeixi una xarxa social compromesa amb la ciutat i el seu progrés. És per això que no podem ni hem de renunciar a aquest model de comerç, que genera una riquesa repartida entre moltes famílies i omple de vitalitat els carrers i places de les nostres ciutats. A Tortosa, sense anar més lluny, ocupa un 20% de la població activa, una xifra que demostra la seua importància, en una ciutat que es caracteritza pel lideratge en el sector dels serveis.

Ara bé, és evident, que aquest model de globalització està produint efectes negatius en un sector que hem de saber protegir i impulsar. En xifres globals, a Tortosa s’ha perdut gairebé un 5% de treballadors i treballadores en el comerç en els darrers anys, i això que estem parlant en percentatges ja que la xifra absoluta és més gran tenint en compte que Tortosa ha perdut més de 4000 persones en els darrers 10 anys. La quantitat de botigues i comerços tancats cada cop és més elevada, només cal passejar-se per alguns carrers de Tortosa. I continuem tenint més de 2000 persones a l’atur, un dels índex més alts del país.

No obstant això, no ens hem d’arronsar. No podem caure en el triomfalisme de l’actual govern municipal que diu que tot és meravellós i que no hi ha res més a fer, però tampoc ho podem fer en el pessimisme. Cal que ens activem i comencem, tots plegats, a buscar solucions i més propostes per reforçar un sector, el comerç, que és i ha de continuar essent el buc insígnia de la nostra ciutat. Per tot plegat, des de Movem Tortosa, hem estat treballant amb una diagnosi dirigida tant a clients com a comerciants, hem desenvolupat una taula rodona amb experts en la matèria, i en el darrer ple, hem presentat una moció sobre aquesta qüestió. Concretament proposàvem la creació d’una línia de subvencions per ajudar a modernitzar i impulsar el comerç petit i mitjà a partir de la millora dels locals, interiors i exteriors, de la renovació tecnològica perquè també es puguin sumar a la venda online, de la millora de l’eficiència energètica i així tenir molta menys despensa en llum i energia o de la supressió de barreres arquitectòniques. Aquesta era només una proposta, de moltes que es poden fer. Una proposta que s’ha de sumar a totes les que porten endavant les associacions comercials i institucions com la Cambra de Comerç que fa anys treballen per a la seua dinamització. La moció, però ha estat rebutjada per la Sra. Roigé i el Sr. Monclús, tot i que moltes ciutats de Catalunya ja l’estan aplicant des de fa temps, sense anar més lluny la mateixa Amposta. Esperem que el rebuig només sigui de cara la galeria i que passi com amb tantes altres propostes que hem presentat i s’han rebutjat inicialment però que s’han acabat fent amb els mesos o anys com la rehabilitació de les façanes de la plaça de l’Ajuntament, la recuperació del balneari d’en Porcar, el tiquet fresc, el pla estratègic, una piscina realista, la gratuïtat del pàrquing del Mil·lenari o l’elaboració dels pressupostos participatius, per citar-ne només algunes. Mesures que han de moure i activar Tortosa per un futur més pròsper,  on el comerç petit i mitjà també ha de ser protagonista, mereixent ser impulsat i acompanyat en un moment tant complicat per al sector.