11.5.16

UN NOU PARTIT PER GUANYAR UN PAÍS A FAVOR DE LA GENT

El passat mes d’abril Iniciativa per Catalunya Verds celebràvem l’onzena Assemblea Nacional amb més de 700 delegats i convidats d’arreu del país; una assemblea amb participació d’agrupacions d’arreu de Catalunya, amb una forta presència de la gent de les Terres de l’Ebre on hem assolit 28 regidories i 3 alcaldies en les darreres municipals.
Més enllà de l’embranzida i de l’energia que es va sentir en aquesta assemblea, on vam iniciar una nova etapa amb Ernest Urtasun, Marta Ribas i David Cid com els màxims dirigents del partit, la nostra trobada va servir per fixar el nostre posicionament  polític respecte els temps actuals. Així, ens refermem amb dos idees bàsiques per als actuals reptes que té el país: la defensa del referèndum i la necessitat urgent de crear un nou subjecte polític d’esquerres i catalanista per canviar de polítiques a Catalunya.
És evident, en relació a la complexa situació que viu Catalunya com a poble, que l’única possible i –tot i que difícil-  solució és la convocatòria d’un referèndum com han fet la resta de països del món que es troben en una situació similar. No ens val ni el discurs de fer veure que no passa res i que no és necessari cap referèndum com diu PP, Ciuadanos i PSOE ni tampoc un discurs fictici de tirar endavant i de manera unilateral la independència com diu CDC, ERC i CUP, sense reconeixement internacional ni amb una majoria àmplia al conjunt de Catalunya, que sí ho està pel referèndum. De fet, cada vegada són més els actors i les veus que han tornat a defensar aquesta proposta com la única possible per desencallar aquesta situació, tot i que ho negaven fa uns mesos. Els independentistes i federalistes d’ICV coincidim i treballarem per internacionalitzar la defensa del referèndum ja que és la via més intel·ligent i plausible al nostre entendre.
D’altra banda, més enllà d’aquest fet, la situació de precarietat de la classe treballadora, la continuada retallada de drets bàsics com la sanitat, l’educació o les pensions; la corrupció instal·lada en els partits més grans o el frau fiscal de les grans empreses i multimilionaris, com s’ha demostrat amb els documents de Panamà, evidencien altre cop que cal una esquerra amb voluntat de governar aquí i arreu d’Europa capaç de plantar cara a aquestes lògiques que ens diuen que no hi ha res a fer i que volen que ens resignem. Mai en un continent i món tant ric havia hi hagut tanta desigualtat.

Per això des d’ICV pensem que cal la creació d’aquest nou subjecte polític que sigui capaç d’aglutinar totes les forces d’esquerres, noves i les que fa temps que lluitem, menudes i grans així com els diferents moviments socials i ciutadans per plantar cara i oferir una alternativa al nostre país. La presència d’Ada Colau, de Pablo Iglesias, de Mònica Oltra o d’Alberto Garzón en la nostra Assemblea escenifica aquesta voluntat de treballar plegats i guanyar un futur millor. Les eleccions del 20 de desembre ens van convertir en la primera força a Catalunya i Tortosa, ara cal fer un pas més i treballar per organitzar i construir un espai nou d’esperança des de la cooperació i la diversitat. Junts i juntes ho hem de fer i ho farem per la gent i pel futur del nostre país.