26.2.08

SÍ A LA NCA AMB EL PAÍS VALENCIÀ

Ahir 25 de febrer de 2008 vaig participar en la signatura del Manifest per la Nova Cultura de l'Aigua entre ICV i IPV, el qual hem promogut des de la direcció ebrenca d'ICV. Fou un acte molt emotiu i intens en què gent de banda i banda de la frontera fictícia del riu Sénia ens posàvem d'acord en la defensa de la nova cultura de l'aigua i evitar, d'aquesta forma, qualsevol tipus de transvasament.

Sempre he dit que si l'aigua del nostre riu no es mou d'aquí és per motius de sostenibilitat i ecologisme, a part de la força dels moviments socials antitransvasistes.

Lamento haver parlar de CiU altre cop, però em sembla vergonyós el que està fent aquesta formació política amb la ciutadania de les Terres de l'Ebre. Fa uns dies el senyor Maldonado i el senyor Jané, candidats de CiU, afirmaven a Tortosa que no volen que l'aigua de l'Ebre arribi a Barcelona. Em sembla d'impresentables ja que fa només dues setmanes la mateixa CiU presentava una moció al Parlament per tal de realitzar la interconnexió de xarxes, el transvasament a Barcelona, que hagué de ser aturada pels tres partits del Govern d'Entesa Nacional. Per tant, altre cop es demostra que aquest partit, ara que ha agafat tanta força a Tortosa, torna a burlar-se de la gent ebrenca. Espero que tardin anys en tornar a governar a la Generalitat, ja que les tornaríem a passar magres. També em pregunto quin pes té el senyor Bel ja que en les eleccions municipals demanava el mea culpa i afirmava que el seu partit mai més estaria a favor dels transvsaments. De moment, amb ell com alcalde - a més sent la segona ciutat del país més poblada i governada per CiU- ja estan defensant la interconnexió i el del Roine... Temps al temps.

Bé, ara sí, us deixo el text íntegre del manifest signat ahir mateix:



Terres de l'Ebre i Maestrat, paper cruïlla entre el País Valencià i Catalunya.

Les Terres de l'Ebre, i en concret la seua capital, Tortosa ha jugat i juga un paper clau com a nexe d'unió entre el País Valencià i Catalunya. Les comarques del nord valencià: Els Ports, l'Alt i el Baix Maestrat sempre han estat lligades a Tortosa i les Terres de l'Ebre. Així ho demostra la història, els lligams comercials, culturals i lingüístics entre d'altres. A més, la situació estratègica de Tortosa a 200 quilometres de Barcelona, de València , Mallorca i Saragossa ja ha estat utilitzada políticament al llarg dels temps. Exemples clars d'aquesta estratègia han estat: reunió de les Corts (diversos cops a l'edat mitjana), la disputa entre jueus i cristians de la Corona d'Aragó, o ja en el segle XIX, la signatura del Pacte Federal de Tortosa com un manifest ideològic i un projecte d'organització de les forces republicano-federals de Catalunya, València, Aragó i Les Balears signat per Valentí Almirall o Anselm Clavé, entre d'altres destacats dirigents.


MANIFEST PER LA NOVA CULTURA DE L'AIGUA ENTRE PAÍS VALENCIÀ I CATALUNYA

Iniciativa per Catalunya Verds i Iniciativa del Poble Valencià signen al riu Sénia, cruïlla de Catalunya i País Valencià, el pacte per impulsar un model alternatiu de gestió de l'aigua que es fonamenti en els principis de la Nova Cultura de l'Aigua.

D'aquesta manera, les dues formacions polítiques d'àmbit català i valencià, es comprometen a impulsar en els seus respectius àmbits territorials polítiques de gestió d'aigua que prioritzin l'eficiència, la reutilització i l'estalvi dels recursos hídrics. Les formacions polítiques que signen aquest manifest es comprometen també a defensar aquests principis des de la seva representació a les Corts Generals de l'Estat Espanyol.

Per això, ambdós formacions, signen aquest acord pel qual es comprometen a defensar en el si del Congrés dels Diputats els següents acords:

  1. Impulsar una nova Llei d'Aigües estatal que tanqui la porta a eventuals transferències d'aigua entre conques. Que aquesta norma legal reculli els principis de la nova cultura de l'aigua, prioritzant l'eficiència, la reutilització i l'estalvi i, en última instància, la dessalació.
  2. Iniciativa per Catalunya Verds reitera, un cop més, la seva oposició a la interconnexió de xarxes CAT-TLL (transvasament de l'Ebre a Barcelona). Iniciativa del Poble Valencià, per la seva banda, manifesta la seva oposició a qualsevol projecte que impliqui aportació de recursos hídrics provinents de la conca de l'Ebre a territori valencià.

  1. Els sotasignants rebutgen el transvasament del Roine, i denuncien les nombroses pressions rebudes per part d'importants sectors econòmics per impulsar un projecte inviable econòmica i ambientalment.
  2. Els sotasignants recorden que en l'actual situació de sequera, l'Ebre no podria transvasar ni un sol metre cúbic, ja que avui el seu cabal està per sota del cabal ecològic vigent (100m3/s). En aquest context, l'aposta de les Administracions per garantir els abastaments d'aigua ha de ser continuar amb la construcció de plantes dessalinitzadores.
  3. Impulsar la promoció i incentivació de mesures d’estalvi i eficiència en l’ús de l’aigua. S’ha d’evolucionar cap a una gestió de la demanda.
  4. Implementar i desenvolupar, sense retards, la Directiva europea de l’aigua. Cal que els preus reflecteixen, de manera realista, el cost de l’aigua.
  5. Elaborar tots els plans de conca, incloent la revisió del Pla de conca del Xúquer, incorporant els criteris de la Directiva europea de l’aigua. Establiment de cabals ecològics per als principals rius de l’estat espanyol, amb criteris objectius i assessorament científic.
  6. Evitar o penalitzar els usos sumptuosos i malbaratadors de l’aigua.
  7. Promoure ajuts per a incrementar els actuals nivells de reutilització de les aigües depurades i per estendre la depuració terciària de l’aigua.
  8. Suprimir els abocaments d’aigües contaminades o parcialment depurades a llits públics i a la mar, ja siga per mitjà d’emissaris o de qualsevol altra manera. Increment de la vigilància i de les sancions per fer efectiva aquesta mesura.
  9. Impulsar la protecció dels aqüífers i control rigorós dels pous. Persecució més rigorosa i contundent de les extraccions il·legals i de la contaminació d’aqüífers.


Iniciativa per Catalunya Verds Iniciativa pel Poble Valencià

Riu Sénia, 25 de febrer de 2008

3 comentaris:

Jordi García ha dit...

Hola Jordi,
Molta sort en el que queda de campanya i en les eleccions!
Teniu el meu vot ;)

Jordi
www.gafasdepasta.net

________________________________ ha dit...

Gràcies Jordi, esperem no decebre't.

Jordi Jordan

emigdi ha dit...

Jordi,
Ja saps que tinc passió pel País Valencià, i considero que des d'ICV vàrem fer un acte molt positiu per a la vertebració dels Països Catalans el passat dilluns a Alcanar. Llàstima que per motius laborals no hi vaig poder assistir.
Quan tenia la teua edat, solia assistir cada any a l'Aplec del Puig, el darrer diumenge d'octubre, en reivindicació dels drets nacionals del valencians. Hi ha una cançó històrica d'Al Tall que diu així:
Darrer diumenge d'octubre/el camí ja es ben sabut/ eixiu a la carretera/ que cal aplegar-se al Puig./ La Marina i la Ribera/ l'Horta, els Ports i la Safor/ Vall d'Albaida, la Costera/ la Plana de Castelló./ Albocàsser, Elx, Alzira/ Carcaixent, Sagunt, Alcoi/Ontinyent,Carlet, Gandia/ Almassora i Vinaròs...Darrer diumenge d'octubre...
A més, la Isaura d'IPV està molt...
una abraçada,
emigdi