12.2.08

L’ESTELADA DE CDC A TORTOSA: CATALANISME DE BOCA


Dóna la casualitat que la seu de CDC de Tortosa està prop de la seu d’ICV i cada dia que hi passo veig com aquesta formació té una senyera estelada al balcó...

Em fa gràcia com els símbols que algun cop són necessaris, en d’altres no ho són tant, meys quan es tracta de temes institucionals i oficials. Es pot tenir una senyera independentista a la seu del partit, però a la vegada votar en contra de canviar els noms imposats pel franquisme de “Plaza de España” i 13 de gener.

El règim franquista va construir la plaça de l’Ajuntament i l’edifici consistorial als anys 50 ja que la guerra que ells havien iniciat vulnerant la legalitat democràtica i republicana va destruir gairebé la totalitat de la ciutat. En acabar la reconstrucció de l’entorn van posar a la nova plaça el nom de “España” a l’igual que a moltes ciutats estatals. Cal recordar, però, que a les principals ciutats catalanes com Lleida (plaça de la Paeria), Tarragona (plaça de la Font) o Barcelona (Plaça de Sant Jaume) no tenen la plaça principal de l’urbs amb aquesta nomenclatura. Per tant, queda clar que aquest nom fou imposat per la ideologia nacionalcatolicista i tenia un objectiu ben clar: espanyolitzar Catalunya.

D’altra banda, el 13 de gener rememora l’ocupació de les tropes franquistes i feixistes a Tortosa.

Si el règim franquista era dictatorial i intentà un genocidi de Catalunya a part d’eliminar les llibertats personals i democràtiques aconseguides durant el període republicà, per què CiU, un partit teòricament catalanista i democràtic, 33 anys després de la fi del franquisme es nega a canviar aquests noms?

La resposta és clara: no són ni catalanistes ni nacionalistes catalans, i a més a més, compten amb un percentatge alt de vots provinents del PP i del franquisme sociològic. Com a mínim a Tortosa. Em remeto als fets del darrer ple, on la gent d’ICV vam sortir al•lucinats tant per l’actitud dels regidors i regidores de CiU i els d’ERC.

En definitiva, CiU és una formació que enganya i que utilitza la nació catalana per dissimular la seua autèntica essència: ser de dretes, conservadors i votar el que sigui per conservar els seus privilegis i fer d’aquesta ciutat una urbs immòbil i ancorada en el passat, sent incapaços de condemnar el franquisme 33 anys després.

3 comentaris:

Robert Bellaubí ha dit...

Molt encertada i estudiada la teva reflexió. Per aquesta regla de tresm ERC també és de dretes i conservadora.

Solament una cosa, abans de proposar uns canvis com els que comentes a Tortosa (com a qualsevol lloc) trobo encerat que abans es faci un treball previ, i que l'Ajuntament, que és qui ha de prendre les decisions, parle amb els veins o associacions de veins de la zona. Fer propostes al ple sense estar preparades ni treballades és voler que te les voten en contra, per a després poder surtir a la premsa a despotricar.

Va fer aquesta feina IC quan estava al govern? i si així ho va fer, per què no ho van proposar llavors?

emigdi ha dit...

Jordi,
Com ja hem comentat tants cops, el més dolent de la votació dels regidors d'ERC (en el cas del 13 de gener) és que han rebut ells tots els cops de l'ase i, en canvi, malauradament, CiU no n'ha sortit escaldada. Sembla que estiguin vacunats i als seus militants res els afecti. Això és molt dolent, ja que tots els països necessiten partits de dreta i d'esquerra, amb militants amb ideals que no s'ho engoleixin tot. A Tortosa, també tenim la vergonya del nom de l'institut, un membre del Consejo del Reino. CiU sempre ha jugat al gat i a la rata i li ha sortit bé. Ni s'escalden amb situacions com aquesta, mentre que el militant d'ERC està que trina, i ja saps que ho entenc perfectament, i no els culpo de res.
A tu et mola fotre canya als amics convergents!!! Se't nota amb la cara el "carinyo" que els tens.
A veure si podem fer una bona pinya catalanista a Tortosa, i canviar algunes coses arcaiques d'una ciutat excessivament conservadora, mal ens pesi.
Avui una nova cita històrica, de l'avi Macià, quan s'aprovà l'estatut del 1932 (també tisorat)quan somniava amb: "Una Catalunya socialment més justa, econòmicament més pròspera, i espiritualment gloriosa".
Una abraçada,
Emigdi

________________________________ ha dit...

Benvolgut Robert,

La moció sobre el 13 de gener tenia com a segon acord "consesuar amb els veïns un nou nom". L'alcalde Vicent Beguer, recordat pel seu immobilisme i home dretà, canvià el nom del 13 de gener de Bítem pel nom de carrer de l'Ebre pocs anys de que s'acabés el règim.

De totes formes, creus que canviar el nom de Avenida pel Generalismo per Avinguda de la Generalitat s'havia de consensuar amb els veïns???

Quan a la plaça d'Espanya ningú la coneix per aquest nom. Si governa un partit amb estelada i un d'independentista per què no aprovar-la? Ja saps el què penso.

ICV estem fent una oposició constructiva i crítica. S'han aprovat diverses mocions del nostre grup i ens hem posat en contra d'actituds reaccionàries del PSC que no acaba d'acceptar la pèrdua del poder i molts cops primen el partit abans que la ciutat.

Finalment, tens raó amb què ICV governàvem durant els últims 4 anys.I ho assumim. Ara bé, recorda que actualment la nostra formació és un grup totalment renovat. Cadascú ha d'assumir el seu paper, i el vostre en aquest cas, demostra que voleu mantenir carrers que homenatgen el franquisme en ple segle XXI, tot i que aquest règim intentà el genocidi de la nostra nació.

Recordes allò de més nació???

Jordi Jordan