31.1.08

EL PRIMER PAM TORTOSÍ

L’equip de Govern de Tortosa ha presentat quatre mesos tard el nou PAM (Pla d’Actuació Municipal) per explicar el projecte de ciutat per aquesta legislatura. És, doncs, un pas endavant en quant a transparència i qualitat democràtica, tot i que cal dir que aquest s’ha fet d’esquenes als grups de l’oposició i no ha permès la participació de la ciutadania en la redacció del mateix. Per tant, hem de lamentar que neix un Pla de Govern, i no pas , un Pla de ciutat. De fet, gairebé el 50% de l’assemblea d’ERC de Tortosa, al mateix equip de govern, hi ha votat en contra.

Sigui com sigui, el PAM neix també coix ja que simplement és un llistat de les actuacions que es volen fer en aquests quatre anys –la majoria iniciades pel govern anterior i subvencionades pel govern d’esquerres de la Generalitat- el qual no marca ni objectius, ni pressupost, ni metodologia ni filosofia de ciutat. Caldrà veure, doncs, com acaben duent a terme aquest pla, el qual repeteix més de 30 actuacions i en posa moltes a àrees que no toquen.

Des d’Iniciativa també veiem com hi ha hagut les primeres renúncies programàtiques dels dos partits del govern, és a dir, allò que prometien a les eleccions i allò que ara ja no inclouen: l’elaboració dels pressupostos participatius, la piscina a Jesús, obrir els monuments en dies festius, la ronda de llevant, el dispensari mèdic a Vinallop, la via verda Tortosa-Vinallop, els serveis de biblioteques a Campredó i Vinallop o l’adquisició del col·legi Sant Josep, entre molts d’altres.

A més, trobem a faltar altres actuacions per a nosaltres prou importants com una residència universitària, un alberg juvenil, un pla d’exclusió de la pobresa, el debat sobre memòria històrica i la dignificació del monument franquista, l’aposta decidida per la rehabilitació d’habitatges a tot el nucli antic, i sobretot, la planificació d’aparcaments en aquesta zona. D’altra banda, ens felicitem que ens hagin copiat propostes com la restauració i conservació del Parc Teodor Gonzàlez, tot i que deixen La Nau com un espai on no fer-hi res.

En definitiva, ara que teníem la possibilitat de fer un Pla d’Actuació vertaderament municipal, ens trobem que l’alcalde Bel –aquell que fa uns mesos es queixava de què a l’oposició no se li feia cas- ha tancat les portes a fer un pacte de ciutat, d’acord amb tots els grups municipals i la participació ciutadana dels tortosins i tortosines. Segurament, d’aquesta forma, n’haguéssim sortit tots i totes guanyant i Tortosa avançaria amb més força.

1 comentari:

emigdi ha dit...

Jordi,
Veig que fas PIM, PAM, PUM, tot i que trobo que dones poca canya als convergents (ai, que t'estàs moderant!!!). A l'assemblea d'ERC no varen ser vots contraris, sinó vots en blanc, tot i que evidentment es poden fer les lectures oportunes d'aquest vot. La metodologia del PAM sempre és discutible. No vaig poder votar (feia poc que era militant), i si pogués ara hi votaria en contra, perquè no ens soluciona un problema greu com és la manca de locals a Campredó, la qual cosa és prou important com per a fer aquest posicionament. Altres queixes que feu des d'ICV, com tu bé saps, entren dins del capítol de govern-oposició, ja que sempre hi ha parts del programa electoral que s'incompleixen per part de tots els partits. A mi em preocupa veure un control absolut del municipi per part de CiU, ja que demostren amb escreix el seu paper dominant. És qüestió de posar-se les piles i intentar influenciar en la societat el màxim des de posicionaments esquerrans i catalanistes. I sinó, la vida continua...i esperarem temps millors. Com deia el president Companys: tornarem a lluitar, tornarem a sofrir, tornarem a véncer (en un míting independentista un, una vegada, va repetir aquest paràgraf però acabant-lo amb "tornarem a perdre"!!!). No passaran!
Una abraçada,
emigdi