10.12.07

BEL I ERC ES NEGUEN A LA PARTICIPACIÓ CIUTADANA I SABATÉ NO VOL ESTAR “NI PARTIO NI DOBLAO”







En el darrer ple municipal es va aprovar una moció d'ICV a la vegada que se'n va rebutjar una altra. Començant per l'aprovada, explicar que bàsicament denuncia la situació en què Catalunya i les Terres de l'Ebre ens hem hagut de trobar davant de les obres de l'arribada de l'AVE a Barcelona. Ja he escrit sobre aquest tema, i de tots i totes és conegut que des d'Iniciativa sempre hem defensat que abans d'apostar per l'alta velocitat calia tenir una bona xarxa de rodalies i regionals, moderna i adequada a la mobilitat del segle XXI.


La moció en si, demanava que l'Ajuntament de Tortosa reclamés al govern estatal un canvi de prioritats en matèria ferroviària: els regionals i rodalies abans que l'AVE; demanava també la petició de dimissió de la ministra més “xula” - si em permeteu la broma- dels últims temps: la socialista malaguenya Magdalena Álvarez. Però sobretot, el que també perseguia aquesta moció, era el suport institucional de l'Ajuntament de Tortosa a una proposta d'ICV: la inclusió en el Pla d'Infraestructures de Catalunya d'un sistema ferroviari ebrenc que connecti i vertebri la nostra vegueria, unint les quatre capitals de comarca i els dos polígons -Catalunya Sud, Camposines- amb el Port d'Alcanar. Una proposta pensada en l'horitzó 2026, que ha de permetre en un futur relativament proper que les Terres de l'Ebre puguin tenir un sistema propi de rodalies, que uneixi internament la nostra regió.


La moció fou aprovada per CiU, ERC i PP. Els socialistes, de la mà del seu portaveu, Joan Sabaté van acusar-nos d'electoralistes i de massa idealistes i ambiciosos. El portaveu d'ICV, Jaume Forcadell, va recordar que electoralista era no destituir la cap de llista del PSOE per Màlaga, i d'altra banda, va recordar que aquesta proposta estava ja aprovada per part del PSC i ERC en el si de l'IDECE a petició d'ICV. El que s'ha de sentir pels equilibris electorals i territorials del PSOE...


L'altra moció que vàrem presentar, rebutjada per l'equip de govern -CiU,ERC- causà un debat en fals, fet expressament des de les dues formacions del govern. La moció pretenia la creació d'un Consell Ciutadà per a l'elaboració del model de Festes de la Cinta. Un model en crisi, que al nostre parer, ha de solucionar-se amb un nou model sorgit del consens de tothom: la societat civil i tots els partits. Mentre les festes siguin només d'uns quants mai seran un èxit.


Per això, què millor que la creació d'aquest consell on de manera participativa es pugués debatre aquest nou model! La Generalitat de Catalunya és pionera a Europa en polítiques de participació ciutadana i , en aquest sentit, dóna subvencions als ens locals per tal que la puguen practicar de manera correcta, a partir de normes transparents i establertes, amb processos participatius, enquestes, entrevistes, grups de discussió, consells, entre d'altres, de les quals surten unes opinions que queden reflectides en un estudi i, d'aquesta forma, es pot arribar a un consens real i transparent, més quan hi ha tants sectors implicats.


Que CiU no cregui en aquesta forma de participació diria que és normal ja que ells prefereixen el caciquisme i les opinions dels seus... Sempre ho han fet així. El propi Artur Mas va dir que la Direcció General de Participació, presidida pel conseller Saura, era “un florero”. Però que direm d'ERC? Creu en aquesta participació reglada i ordenada en el si del govern català, però no al de Tortosa? Sincerament crec que ERC s'ha equivocat votant negativament aquesta moció, totalment positiva, amb vocació de consens. Ricard Forés va dir que votava en contra perquè les decisions del Consell que proposàvem eren vinculants... i que això s'havia de fer des del govern. I jo em pregunto, el govern no creu en la participació ciutadana reglada?


Dues reflexions al respecte: per què hem de fer participació ciutadana si després no fem cas dels resultats? La ciutadania no és imbècil, i per tant, ha de ser vinculant el model que hagués sorgit d'aquest consell. I segona, aquest consell estaria liderat per les regidories encarregades de les Festes, tal i com recollia la moció, i per tant, pel govern. A més, el portaveu d'ICV va recordar que estàvem oberts a modificacions, i tant CiU com ERC no van voler ni parlar-ne.

Davant d'aquesta situació només em queda lamentar l'actitud del govern i la pèrdua de l'oportunitat de participació ciutadana amb possibles subvencions per part del govern català, idònies per aquest debat sobre un nou model de festes. El senyor Jordi Folqué, regidor de festes, va estar callat durant tot el ple. No va dir ni piu. Tampoc va voler venir a un programa radiofònic (podeu veure'l a www.antenacaro.com) en què es debatia el nou model de festes, al·ludint que no podia assistir per motius d'agenda, mentre que a la mateixa hora xerrava pels passadissos de l'Ajuntament...

Sembla, doncs, que des del govern no es vulguin escoltar les propostes de l'oposició, i això, senyors i senyores, és el que ells criticaven fa quatre dies quan eren oposició.Però tenir 10 regidors els hi ha donat molta supervia. Només cal parlar una estona amb ells per adonar-se'n. De fet, sembla que facin una politica “del rodet”, passant per damunt de tothom i fent el que volen. Temps al temps.


Per Tortosa i per les Festes majors, esperem que acabin debatent conjuntament el nou model de la Cinta, sinó estarem un altre cop abocant al fracàs els dies de màxima celebració de la nostra ciutat. Només cal canviar d'actitud i no anar amb tanta prepotènica. En política mai se sap el què pot passar i els vots d'avui poden desaparèixer fàcilment demà.


1 comentari:

emigdi ha dit...

Jordi,
Veig que has tornat ben carregat de piles del pont, i amb ganes de gresca! Tu i jo tenim ídols comuns(Duran, "l'excancalde" i l'Álvarez), tots bona gent!
Quant a festes, ja saps què n'opino i no m'ho amago. Però recorda que vaig dir en antena que era escèptic que acceptessin una propostade l'oposició, ni que fos ben elaborada. Sempre és igual i malauradament he tingut raó.
Només hi ha una frase del teu post que et voldria discutir per l'apreci que et tinc: quan dius que ERC està "diluïda" dintre del govern. I te la discuteixo perquè sempre es diu el mateix de qualsevol partit que està en minoria dintre d'un govern. Si ho estiguéssiu vosaltres, se us acusaria del mateix els membres de l'oposició. Sent d'un partit menut, hauries de ser conscient d'aquest fet.
Jordi, Tortosa està a anys llum d'una ciutat com Tarragona quant a la dinàmica de la regidoria de festes i de cultura. Sembla que ofengui dir-ho, però és una veritat tan gran com que el monument del riu, tot ell, és feixista! Un dia t'explicaré les activitats literàries de Tarragona, que em donen enveja sana, així com la promoció patrimonial. El mateix passa amb les festes majors, les de Santa Tecla són extraordinàries. Aquí no mouran un dit, i tindrem festes espantoses i vida cultural mediocre.
Nosaltres, a Campredó, ni podem discutir el model de Festa Major, que se'ns menjarien vius, i no parlo per parlar.
La ciutadania va votar majoritàriament CiU (dos del PSOE d'aquí els varen fer una campanya de promoció extraordinària). Canviarà d'opinió la ciutadania? No ho sé, Jordi, no en sóc gaire d'optimista.
Una abraçada,
Emigdi