12.7.07

NOVA ETAPA POLÍTICA A TORTOSA



Han passat ja uns dies de la celebració dels comicis municipals. I han hagut moltes sorpreses pel que fa a resultats com , sobretot, per l'alta abstenció. Pel que fa a ICV, ha doblat el número de regidors i regidores a les Terres de l'Ebre, però a ningú se li escapa que aquests no eren els resultats que esperàvem. Hem aconseguit representació a La Sénia, Sant Carles de la Ràpita, Sant Jaume d'Enveja, Alcanar, Tivissa i Tortosa. Crec, sincerament, que cal fer un anàlisi realista i no defugir de la realitat. Per això considero primordial que totes les forces polítiques del país reflexionin sobre el per què de tanta abstenció i sobretot, per què tots els partits han perdut milers de vots.

Hi ha, des del meu punt de vista, molts factors. En primer lloc, la crispació. Gairebé tots els partits apunten cap a la "bronca" abans que mirar pel bé de la ciutadania. I la gent, evidentment, se'n cansa. Un altre factor que crec que és important és el gran i llarg debat polític que hi ha hagut a Catalunya en els darrers anys: estatut i dues eleccions al parlament. També cal mencionar que ara les eleccions municipals no són unes "primàries" a les catalanes, i potser també això desactiva a la gent. Més motius que penso que tenen a veure amb l'abstenció són, per exemple, les grans barreres que hi ha entre la gent - el que els preocupa- i la política. Un divorci molt important que hem de reconduir tothom. Altres motius que hi veig, per exemple, és la manca de cultura política que hi ha entre la majoria de la gent (hi ha moltíssima gent que no diferencia entre polítiques d'esquerres i dretes, entre escoles públiques i concertades i qui les subvenciona, en allò que significa el concepte de participació ciutadana, en què és un diputat o un regidor i quines funcions tenen, o en quin lloc li han de solucionar els problemes: als ajuntaments, a la Generalitat, a Estat...). No és d'estranyar, per exemple, que gairebé el 40% dels catalans no sapiguin que són les vegueries, tot i que els polítics en parlin sovint.

Amb això, però, no voldria culpar gens ni mica a la gent. El sistema educatiu que hi ha al nostre país ensenya el que ensenya i els fruits estan al carrer. A més, cal afegir que els polítics, sovint, usen un llenguatge molt tècnic que els separa encara més de la gent. No és el mateix dir, per exemple, "crearem una borsa jove d'habitatge" que dir "impulsarem ajudes perquè els joves puguin anar a viure de lloguer". Són petits detalls que semblen poc importants, però que quan els parles amb la gent te'n adones que els provoca un desinterés per allò que els hauria d'importar: qui gestiona la cosa pública, allò que és de tots, com i amb quins objectius.

Tornant a Tortosa, cal felicitar els resultats que ha obtingut CiU. La resta de formacions, totes, hem perdut vots. Hi ha hagut una bipolarització entre PSC i CiU i ha afectat considerablement els partits petits. A més, la llei electoral actual afavoreix descaradament als partits més grans i no és proporcional (1000 vots = 1 regidor/a, 4000 vots = 7 regidors/es, 6000 vots = 10 regidors/es...). Tot i això, des d'ICV, tenim molta il·lusió i força per continuar treballant per aquesta ciutat. Aquesta ens ve donada pels gairebé 1000 tortosins i tortosines que han confiat en el nostre projecte per Tortosa. És per això que liderarem una oposició contructiva, positiva, ferma, d'esquerres i verda, que tingui com a objectius primordials fer de Tortosa una ciutat més oberta, dinàmica, participativa, justa, que valori i defensi el seu gran patrimoni cultural i natural. Tortosa s'ho val.